latinica  ћирилица
24/07/2015 |  08:39 | Аутор: ТАНЈУГ

Обама у посјети Кенији, домовини свог оца

Амерички председник Барак Обама вечерас ће стићи у званичну посјету Кенији, што је први пут да стиже у посјету домовини свог оца у функцији предсједника, а њоме започиње турнеју у Африци, током које ће посјетити и Етиопију.
Барак Обама - Фото: AP
Барак ОбамаФото: AP

Обама, први црни предсједник САД, син је оца Кенијца и мајке белкиње из америчке савезне државе Канзас, подсјетио је Ројтерс.
 Очекује се да ће се Обама током боравка у Наиробију сусрести са својим рођацима, али није у плану да он отпутује у село из којег потиче породица његовог оца.
 Кенијске власти предузимају јаке мјере безбједности како би заштитиле америчког предсједника од сомалијских милитаната повезаних са Ал Каидом, па ће тако делови Наиробија бити блокирани, а ваздушни простор затворен током слетања и полијетања Обаминог авиона.
 Обама ће се у Кенији обратити учесницима самита о предузетништву и одржати састанке на тему трговине и инвестиција, безбједности и контратерористичких мера, као и демократије и људских права.
 "Упркос многим изазовима, Африка је континент изузетне динамике и једно од најбрже растућих тржишта на свијету, са изванредним људима и изванредном отпорношћу", рекао је Обама .
 "Прилике пред нама су фантастичне, а само морамо да срушимо стереотипе и укинемо границе", истакао је Обама.