latinica  ћирилица
24/07/2015 |  08:42 | Аутор: ТАНЈУГ

Турска бомбардовала положаје ИС у Сирији (ВИДЕО)

Турски борбени авиони бомбардовали су по први пут рано јутрос положаје џихадиста Исламске државе у Сирији, што представља драматичну ескалацију сукоба до које је дошло послије погибије једног турског војника у борбама на турско-сиријској граници, саопштила је данас канцеларија турског премијера Ахмета Давутоглуа.

Поред тога, турска полиција је уз помоћ хеликоптера и специјалних снага током ноћи извршила рације на више од 100 локација у Истанбулу, на којима се сумњало да су се налазили припадници ИС и курдских милитаната, јавили су турски медији, не наводећи колико је људи ухапшено.

Три турска борбена авиона Ф-16 су јутрос узлетјела са аеродрома у граду Дијарбакир на југоистоку земље и бомбардовала три положаја џихадиста, при чему су испалили четири навођене ракете, а затим се безбедно вратили у базу, наводи се у саопштењу канцеларије премијера.

Та акција услиједила је након јучерашњег првог већег сукоба на турско-сиријској граници између турских снага и џихадиста ИС, током којег је смртно страдао један турски војник и један екстремиста, пренела је агенција АФП. Одлука о бомбардовању положаја ИС у Сирији је донета на састанку званичника безбедносних служби касно синоћ у Анкари, којим је предсједавао премијер Давутоглу.

"Влада Турске републике је одлучна да предузме неопходне мере да би заштитила националну безбједност", наводи се у саопштењу са тог састанка.

То је први пут да турске ваздушне снаге изводе напад на ИС откад су џихадисти 2013. почели да надиру преко Ирака и Сирије, при чему су заузели велике територије тих земаља и дошли до саме границе са Турском. Званична Анкара је, након вишемјесечних преговора, пристала да дозволи америчкој војсци да изводи ваздушне ударе против џихадиста из НАТО базе Инџирлик, недалеко од сиријске границе, пренео је јуче "Вол стрит џурнал".

Према договору који су постигли предсједници Барак Обама и Реџеп Тајип Ердоган, америчке снаге ће користити базу на истоку Турске за полијетање авиона и беспилотних летјелица у борби против Исламске државе, пренијели су амерички медији.

Медији: У бомбардовању погинуло 35 џихадиста ИД

жУ данашњем бомбардовању једног од три положаја припадника Исламске државе на граници Турске са Сиријом погинуло је до 35 џихадиста, јавила је приватна турска новинска агенција Доган. Како је пренио АП, агенција при том није навела извор вијести, нити је она званично потврђена.