latinica  ћирилица
24/07/2015 |  09:26 | Аутор: СРНА

Црнадак: БиХ за разговор са Хрватском о свим отвореним питањима

Министар иностраних послова БиХ Игор Црнадак изјавио је да је Савјет министара БиХ спреман за разговор са Хрватском о отвореним билатералним питањима, укључујући градњу Пељешког моста и питање граница.
Игор Црнадак - Фото: СРНА
Игор ЦрнадакФото: СРНА

"Ми смо спремни и очекујемо да Хрватска испуни свој дио обавеза када је у питању именовање чланова Мјешовите комисије за провођење споразума о граничним прелазима и Комисије о пограничном саобраћају. БиХ је већ именовала своје људе", рекао је Црнадак.

Он је за сарајевски "Дневни аваз" истакао да Хрватску сматра пријатељском земљом и да сва отворена питања између двије земље треба ријешити на обострано задовољство.

Црнадак је позвао на смиривање тензија у када је ријеч о изградњи Пељешког моста.

"Било је много оштрих реакција и изјава. Овдје су два потпуно легитимна захтјева на столу, један је Хрватски да повеже своје територије, а други је од БиХ - да сачува отворени излаз на море. Сигуран сам да разговором можемо доћи до договора", закључио је Црнадак.

"Аваз" подсјећа да је хрватски премијер Зоран Милановић изјавио да Хрватска у БиХ нема саговорника за рјешавање отворених питања, укључујући и градњу Пељешког моста и питање граница, а Хрватска је отворила могућност да рјешавањем тих питања у своју корист условљава напредак БиХ ка ЕУ.