latinica  ћирилица
24/07/2015 |  10:33 | Аутор: СРНА

Медведев: Москва може да гарантује енергетску безбједност

Русија може да гарантује енергетску безбједност Европи захваљујући развоју нових транспортних система за гас, изјавио је руски премијер Дмитриј Медведев.
Дмитриј Медведев - Фото: Beta/AP
Дмитриј МедведевФото: Beta/AP

"Ако нема `Јужног тока`, гради се `Турски ток`, који можда не напредује тако брзо као бисмо хтјели, али напредује", нагласио је премијер у интевјуу "Радио телевизији Словеније".

Медведев је додао да због тога постоји идеја изградње другог крака "Сјеверног тока", који ће по дну Балтичког мора испоручивати гас из Русије у Њемачку.

"Потписан је одговарајући меморандум између компанија о повећању испорука гаса `Сјеверним током`, тако да, у том смислу, енергетска безбједност Европе ће бити гарантована", рекао је премијер Русије.

Медведев је нагласио да су Русија и Европа зависне једна од друге по питању гаса, јер је Европа главно тржиште за руске енергенте.

"Веома често покушавају да представе као да Европа, јадна, зависи од Русије. Хајде да будемо поштени: и ми зависимо од Европе у истом степену. Ако вам испоручимо гас, ако уложимо милијарде долара у своја налазишта гаса, у своје цијеви, тада и ми зависимо од испорука гаса у Европу, као што ви зависите од испорука гаса из Руске Федерације. То и јесу заједничка улагања", нагласио је руски премијер.

Према његовим ријечима, ако Европа одлучи да престане да купује руски гас и почне да га купује од САД, тада ће он бити злата вриједан.

"Важно је, прије свега, имати у виду интересе европских потрошача. Може се гас превозити и у балонима, на примјер, из САД, али ће он тада бити злата вриједан. Може се и на други начин испоручивати гас, али све зависи од новца, то је питање комерцијалног рачуна", изјавио је Медведев.