latinica  ћирилица
24/07/2015 |  10:40 | Аутор: СРНА

Кинези граде највећи радијски телескоп

Кина је почела да саставља највећи радијски телескоп у свијету, чији ће тањир бити величине 30 фудбалских терена када буде завршен, пренијели су државни медији.
Највећи телескоп на свијету - Фото: илустрација
Највећи телескоп на свијетуФото: илустрација

Телескоп ФАСТ, пречника 500 метара, биће смјештен између планина у југозападној провинцији Гуижу.

Техничари су почели да спајају 4.450 троугаоних плоча, а када буде завршен, овај телескоп надмашиће актуелног рекордера, тлескоп у опсерваторији Аресибо у Порторику, чији тањир има пречник од 305 метара.

Кинески научници годинама су се ослањали на податке "из друге руке", које су сакупили други у својим истраживањима. Очекује се да ће нови телескоп "значајно унаприједити" капацитет Кине за посматрање дубоког свемира, наводи Синхуа.

"Уз помоћ осјетљивијег телескопа моћи ћемо да примамо слабије и удаљеније радијске поруке. То ће нам помоћи у трагању за интелигентним животом изван наше галаксије и у истраживању поријекла свемира", рекао је Ву Сијангпинг, генерални директор Кинеског удружења за астрономију.

Пекинг убрзава програм истраживања свемира, којим управља војска, и сматра га симболом кинеског напретка. Држава планира да постави сталну станицу у орбити Земље до 2020. године и да пошаље човјека на Мјесец.