latinica  ћирилица
24/07/2015 |  12:13 | Аутор: СРНА

Влада Федерације БиХ у понедјељак усваја реформску агенду

Премијер Федерације БиХ Фадил Новалић саопштио је данас у Сарајеву да ће федерална Влада у понедјељак, 27. јула, усвојити реформску агенду, која ће представљати основни концепт рада у наредном периоду.
Сједница Владе ФБиХ - Фото: СРНА
Сједница Владе ФБиХФото: СРНА

"Агенда је обавезујућа, сагласна са ЕУ, Савјетом министара, ентитетима", рекао је Новалић на конференцији за новинаре након састанка са шефом Делегације ЕУ у БиХ и специјалним представником ЕУ у БиХ Ларсом-Гунаром Вигемарком.

Према Вигемарковим ријечима, став ЕУ јесте да БиХ треба да спровести социјалне, економске и реформе у сектору правде како би напредовала на путу европских интеграција.

Он је подсјетио да је први корак, да би се дошло реформске агенде, била изјава свих политичких лидера у БиХ о опредијељености за спровођење реформи.

"Ту смо да вас подржимо", поручио је Вигемарк и додао да је жеља ЕУ да БиХ стигне остале земље на путу европских интеграција.

Вигемарк је истакао да у ЕУ сматрају да су реформе у БиХ неопходне како би напредовала на путу ка ЕУ.

"Нико не може са стране утицати на детаље, шта је одређеним одредбама предвиђено или не. ЕУ може само рећи да ли је то у складу са европским стандардима или није", каже Вигемарк.

Реформску агенду јуче су усвојили Влада Републике Српске и Савјет министара БиХ.