latinica  ћирилица
24/07/2015 |  12:17 | Аутор: ТАНЈУГ

Рације у Турској, притворено 250 осумњичених милитаната

Турске власти су рано јутрос притвориле 251 особу у координисаним рацијама изведеним широм земље против осумњичених џихадиста Исламске државе и курдских милитантних активиста, послије таласа погубног насиља у тој земљи, саопштила је канцеларија премијера.

"Укупно 251 особа стављена је у притвор због сумње да су чланови терористичких група", наводи се у саопштењу и додаје да су упади организовани у зору у 13 провинција широм Турске, након насилних напада протеклих дана, пренио је АФП.
 Полиција је јутрос, како су извјестили турски медији, упала на више адреса у неколико квартова у Истанбулу у потрази за члановима ИС, Радничке партије Курдистана  и других милитантних група.
 Новинска агенција Доган је јавила да је полиција упала на 140 адреса у 26 четврти само у Истанбулу, у операцији огромних размјера у којој је учествовало око 5.000 полицајаца.
 Поред ИС и ПКК, на мети операције су били и осумњичени чланови подмлатка ПКК - Патриотског револуционарног омладинског покрета, као и радикално левичарског Ослободилачког фронта револуционарног народа, наводи државна агенција Анадолија.
 Та агенција је објавила да је током рације јутрос у Истанбулу, у сукобима са полицијом, убијена једна чланица радикалне турске марксистичке групе ДХКП-Ц, коју турске власти криве за низ напада током протеклих година.
 Рације су организоване након што је 20. јула 32 људи убијено у смоубилачком бомбашком нападу у турском граду Суручу на граници са Сиријом, за који власти отпужују ИС.
 То је изазвало талас насиља на југоистоку Турске где Курди чине већину и гдје многи оптужују турске власти да сарађују са ИС, што Анкара пориче.
 На југоистоку Турске, у близини сиријске границе, у сриједу су убијена два полицајца, а одговорност за напад је преузело војно крило ПКК које је, како је саопштило, жељело да се тиме освети за напад у Суручу.
 Јуче је још један полицајац убијен у већински курдском граду Дијарбакиру, а у међувремену је подмладак ПКК преузео одговорност за напад у уторак увече на особу за коју тврди да је бивши борац ИС у Истанбулу.