latinica  ћирилица
24/07/2015 |  12:22 | Аутор: ТАНЈУГ

Награда за мир чланoвима Предсједништва БиХ

Центар за мир и мултиетничку сарадњу из Мостара је поводом годишњице обнове Старог моста додијелио међународно признање Награду за мир "Mostar Peace Connenction" члановима Предсједништва БиХ.
Чланови Предсједништва БиХ - Фото: СРНА
Чланови Предсједништва БиХФото: СРНА

Постухумно, иста награда додијељена је бившем предсједнику Турске Сулејману Демирелу и бившем премијеру Хрватске Ивици Рачану, јавила је Фена.

Тројица чланова Предсједништва БиХ изразила су захвалност на признају, истакавши да је доживљавају као награду Предсједништву.

"Предсједништво БиХ се труди да направи другачији искорак, а то се може и видјети и из посљедњих девет-десет мјесеци, јер нисмо имали ниједну јавну конфронтацију, унаточ неким неслагањима. Ипак се ствари покрећу", рекао је тим поводом српски члан Предсједништва БиХ Младен Иванић.

У прилог томе навео је заједничку посјету тројице чланова Предсједништва БиХ Београду, али и договарање о програму реформе механизма координације.

Нови дух Предсједништва БиХ је примјетан, казао је Иванић.

С њим се сложио хрватски члан и актуелни предсједавајући Предсјендиштва БиХ Драган Човић, рекавши да је додијељено признање прије свега награда Предсједништву БиХ.

Бошњачки члан Бакир Изебеговић је истакао да је награда за мир за њега има и личну димензију, јер како је казао, то је нешто на чему ради одавно.

"Трудим се да се извучемо из атмосфере међусобног неповјерења, да пређемо преко неких ствари и да идемо напријед. Не видим алтернативу томе", рекао је Изетбеговић.

Награду су претходних година, између осталих, добили Нелсон Мандела, Вацлав Хавел, Алоис Мок, Мохамед Ел Барадеи и Ирина Бокова.