latinica  ћирилица
24/07/2015 |  12:22 | Аутор: Б92

Надал, Ферер и Лопез морају играти Дејвис куп уколико желе на ОИ

Шпански тенисери Рафаел Надал и Давид Ферер приморани су да играју за репрезентацију против Данске, у плеј-офу за останак у Евро-афричкој групи Дејвис купа.
Рафаел Надал (ФОТО: movietvtechgeeks.com) -
Рафаел Надал (ФОТО: movietvtechgeeks.com)

Разлог томе јесте што у супротном не би испунили квоту за Олимпијске игре и пропустили би такмичење у Рио де Жанеиру наредне године.

Осим њих, Фелисијано Лопез ће морати да се јави селекторки за меч са Данском који је на програму од 18. до 20. септембра, одмах након УС опена.

Њих тројица су играли само један меч у Дејвис купу од посљедњих девет за које су позивани. Олимпијски комитет ове земље одлучио је да играчи који желе да се такмиче на предстојећим Играма морају да одиграју најмање три меча Дејвис купа у преолимпијском периоду. Ферер и Лопез до сада су 20 пута наступали у овом такмичењу, али ће морати још да упишу још два у наредним мјесецима.

Ферер је играо против Сједињених Држава и Чешке 2012. године и сада му остаје још један јер су правила комитета таква да су тенисери у обавези да играју један меч у години прије, и један у години Олимпијских игара.

У много тежој ситуацији су Надал и Лопез којима недостају два наступа. Рафа је од Игара у Лондону био у репрезентацији само против Украјине, 2013. године. Такође, Фелисијано је у "истом сосу", па ће послије дуела са Данском јурити визу за Рио.

Тенис у Шпанији прије неколико дана дотакао је најниже гране у овом вијеку, пошто је национални тим други пут узастопно остао без Свјетске групе. Десетковани Шпанци су у Владивостоку поражени од Русије са 3-2 која није имала ниједног играча у првих 170 на АТП листи.

Рафа Надал, највећа звијезда у тиму, наставио је бојкот репрезентације због чињенице да је на мјесту селектора жена. Он је, уз сугестију стрица и тренера Тонија, одбио да се одазове када је селекторка била Гала Леон Гарсија, да би са истом праксом наставио и под вођством Кончите.

Шпанија у првој рунди плеј-офа за останак у Евро-афричкој групи Дејвис купа игра против Данске у споменутом термину, а побједник тог меча ићи ће у мечу одлуке на Швеђане. Тај сусрет на програму је 30. октобра и првог новембра.