latinica  ћирилица
24/07/2015 |  14:04 | Аутор: РТС

Избор музике говори о особинама

Ново истраживање Универзитета “Кембриџ“ показало је да се по врсти музике коју особа слуша може закључити на који начин размишља.

Људи који анализирају догађаје и узроке догађаја у свијету уживају у панк, хеви метал, односно у “сложенијој“ музици, док људи који слушају лагану музику показују више емпатије.

У истраживању је учествовало 4.000 људи који су прошли низ различитих тестова. Испитаници су прво одговарали на питања како би се процјенило да ли су склони емпатији, или су више систематски типови.

На примјер, учесници су упитани да ли су заинтересовани за пројектовање и израду мотора за аутомобиле и колико су добри у предвиђању људских осјећања.

Након тога затражено им је да од један до 10 оцјене 26 различитих музичких стилова. Они код којих је примјећен висок ниво емпатије чешће су бирали њежнији рок, фолк и Р'н'Б и могу да уживају уз пјесме као што су “Hallelujah“ Џефа Баклија или “Come Away With Me“ Норе Џонс.

За разлику од њих, анкетирани који су показали висок ниво систематичности, имају тенденцију ка хеви металу и авангардној музици, па уживају у пјесмама као што је “Enter Sandman“ групе “Металика“.

Међутим, истраживачи су отишли још даље, па су закључили да постоје разлике и у интензитету и стилу одређене врсте музике који су фаворизовани од стране сваке групе.

Студент докторских студија на Универзитету “Кембриџ“ Дејвид Гринберг указује да та открића могу бити корисна у музичкој индустрији. Сазнања о начину размишљања појединца, како каже, могу користити како би се пласирала музика са финесама која је намијењена одређеној групи.