latinica  ћирилица
24/07/2015 |  15:12 | Аутор: РТРС

Помоћ привредницима Добоја (ВИДЕО)

Привредници из Добоја, који су претрпјели штету од прошлогодишњих поплава, с нестрпљењем очекују на својим рачунима новац из Фонда солидарности Републике Српске.

Управни одбор Фонда одобрио је шест милиона марака за подршку потопљеним привредним субјектима у овом граду чиме би се покрило 15 одсто штете у привреди. 

Снимци у поплави разорене добојске привреде и уништених погона, обишли су свијет. У текстилној фабрици "Премијер" штета је већа од милион и по марака. Производњу су покренули, али штету нису надокнадили. Помоћ Фонда солидарности искористиће за набавку машина уништених у поплави да би проширили производњу.

Сања Пејић бави се уређењем и опремањем ентеријера. Поплава јој је нанијела штету од око 300.000 марака. Грант Фонда искористиће да отплати кредите које је дигла да би обновила дјелатност.

- Свјесни смо да нико нама не надокнађује штету и не може нам је надокнадити. Нисмо били осигурани, а ову помоћ сматрамо буквално као грант и као помоћ, истакла је Пејићева.

За помоћ се пријавило 670 привредних субјеката. Осим критеријума да су поплављени требало је да доставе документацију да су обављали дјелатност прије поплаве. Не очекују да ће расподјела новца из Фонда испунити сва њихова очекивања, али очекују да не буде злоупотреба и малверзација.

Помоћ од шест милиона марака добојским привредницима обећао је предсједник Републике Српске Милорад Додик. На потезу је локална заједница која је обећала додатна три милиона марака за опоравак привреде од поплаве.