latinica  ћирилица
24/07/2015 |  15:51 | Аутор: СРНА

Синдикат пољопривреде и прехрамбене индустрије: Ситуација тешка

Предсједник Синдиката пољопривреде и прехрамбене индустрије Републике Српске Александар Томић упозорио је данас да је економско-социјални положај запослених у овом сектору изузетно тежак и да годинама није повећана цијена рада.
Конференција за новинаре Синдиката пољопривреде и прехрамбене индустрије Републике Српске - Фото: СРНА
Конференција за новинаре Синдиката пољопривреде и прехрамбене индустрије Републике СрпскеФото: СРНА

Томић је након сједнице Републичког одбора синдиката пољопривреде и прехрамбене индустрије у Бањалуци рекао да је већ седам година статус кво и изостаје социјални дијалог, који је "једино оружје" Синдиката у разговору са другим социјалним партнерима.

- Удружење послодаваца се дистанцирало и прогласило некомпетентним да сарађује са синдикатом, мада смо ми спремни за дијалог и компромис како би се направили одређени помаци, каже Томић.

На данашњој сједници је као изузетно тешко оцијењено стање у пољопривредном, прерађивачко-прехрамбеном сектору.

- Опстала су само јака, стабилна предузећа, почев од Требиња, гдје раде воћарско-виноградарска предузећа, па до сјеверо-западног дијела, гдје су рибогојилишта, фабрике за прераду воћа, Фабрика кекса и вафла `Мира` и друга предузеће. То је уређен сектор гдје послодавци, колико-толико, поштују закон о раду и општи колективни уговор и допуштају синдикално организовање, каже Томић.

Он је рекао да има око четрдесет предузећа која нису уређена, гдје је послодавац "потпуно самосталан и не допушта синдикално организовање".

Томић је истакао да сектор пољопривреде и прехрамбене индустрије нема адекватну заштиту ни када је ријеч о пласману роба, већ су изложени нелојалној конкуренцији.

Према његовим ријечима, Синдикат ће настојати да се посредством већег ангажмана ресорног министарства и Владе заштите предузећа од нелојалне конкуренције.

Он је оцијенио да Српска има изванредне ресурсе, које треба заштитити, те се заузео за увезивање примарне производња са прерађивачком и прехрамбеном индустријом.

Томић каже да су исплате плата у овом сектору углавном редовне и да нема неких знатних злоупотреба Закона о раду и Општег колективног уговора.

Он није оптимиста када је ријеч о перспективама пољопривредног и прерађивачко-прехрамбеног сектора у контексту примјене Споразума о стабилизацији и придруживању Европској унији.

- Европској унији треба тржиште на које ће пласирати робу `Д` и `Ф` класе. То је суштина филозофије и то свако зна, каже Томић.

Осврћући се на могућност пласирања млијека из Републике Српске и Федерације БиХ на тржиште Европске уније, Томић је рекао да је то "парадокс" и да овдашњи произвођачи нису конкуретни.

- И до сада смо били препуштени роби из увоза, а поготово сада. Плашим се да се да на овај начин не буде угушено и ово производње и капацитета што имамо, рекао је Томић.

Предсједник синдикалне организације "Васо Бутозан" из Бањалуке Саша Ловрић рекао је да је највећи проблем што у Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде "не схватају у каквој су ситуацији радници у овом сектору".

- И радницима у пољопривреди и сељацима у Републици Српској је веома тешко, и не знам како успијевају да све ово издрже, каже Ловрић.