latinica  ћирилица
24/07/2015 |  16:06 | Аутор: СРНА

Љајић-Шаровић: Ускоро акциони план сарадње у туризму

Министар трговине, туризма и телекомуникација Србије Расим Љајић и министар спољне трговине и економских односа БиХ Мирко Шаровић договорили су данас у Београду да до 15. августа буде израђен акциони план за област туризма између двије земље којим би били дефинисани конкретни облици сарадње.

Двојица министара постигла су договор и да за три недјеље у Сарајеву буде потписан меморандум о сарадњи у области намјенске индустрије између Србије и БиХ, који би олакшао извозно-увозне процедуре за производе из ове области.

Када је ријеч о сарадњи у области туризма, као посебно интересантни пројекти истакнути су креирање јединственог туристичког производа на ријеци Дрини, реализација школских екскурзија, различитих едукативних кампова за дјецу и омладину из Србије и БиХ и заједнички наступ на трећим тржиштима.

Договорен је и заједнички наступ Србије и БиХ на сајму туризма у Москви у септембру, као и на сајму туризма у Лондону у новембру.

Говорећи о економским активностима између Србије, БиХ и Турске, Љајић је рекао да ће бити затражена могућност бесцаринског извоза говеђег и овчијег меса из Србије у Турску.

С обзиром да БиХ већ има одобрене квоте меса које бесцарински извози у Турску, таква могућност и за Србију би допринијела обнови сточног фонда и јачању месних индустрија у региону, сагласни су министри.

Министри су изразили увјерење да ће нови приједлози омогућити да робна размјена између двије земље расте још брже него претходних година, саопштено је из Министарства трговине, туризма и телекомуникација Србије.