latinica  ћирилица
24/07/2015 |  16:45 | Аутор: Б92

Политико: Обама разочарао Африку

Амерички предсједник Барак Обама данас почиње афричку турнеју посјетом Кенији.
Барак Обама - Фото: AP
Барак ОбамаФото: AP

Амерички портал Политико пише да иза топле добродошлице на коју ће сигурно наићи, у Африци тиња и разочарање што је први предсједник афричког поријекла у историји САД изгледа учинио мање за тај континент него његови претходници.

Многи Африканци и неки Американци сматрају да је оно што је Обама урадио за Африку у посљедњих шест и по година у најмању руку скромно и мање од онога што је урадио његов претходник Џорџ Буш.

"Влада мишљење да он до сада није испунио очекивања," каже Витни Шнајдман који је радио у невладиним организацијама и корпорацијама у Африци и био копредсједавајући експертске групе за Африку током Обамине предсједничке кампање 2008. године.

Он сматра да то није баш тачно али признаје да се људи у Африци генерално питају гдје су САД. "Ми видимо Кину, ми видимо Индију. Постоји жеља да видимо више САД у Африци," навео је он.

Због економских и безбједносних интереса, други региони у свијету су током Обаминог мандата имали предност.

"Његове спољнополитичке иницијативе су биле усредсређене на Азију, Блиски Исток и у посљедње вријеме на Европу. Препустио је спашавање Малија Французима, и био фокусиран на Украјину и Иран чак и у тренутку када је Јужни Судан, земља рођена док је он био на власти и уз подршку његове администрације све више распадао, а Бурунди западао у хаос који нико није у стању да објасни", пише Политико.

Обама би изгубио у поређењу са Бушом чак и да није било повећаних очекивања због његовог поријекла, оцјењује тај портал, наводећи да су инвестиције Бушове администрације у борби против сиде и маларије у Африци довеле до велике промјене и спасле милионе живота.

Досије Барака Обаме у Африци је мјешавина јавно-приватних партнерства и разговора који су прошле године кулминирали самитом афричких лидера у Вашингтону. Он је такође имао рекордан број од четири посјете овом континенту, а његови сарадници указују и на допринос у борби против еболе и стална улагања која су спријечила да избије пандемија.

Иако није учинио ништа посебно или јединствено кад је ријеч о хуманитарној помоћи континенту, и нема препознатљив програм за континент, Обама, према ријечима његових сарадника, може да се похвали низом мањих постигнућа, који у збиру чине више од онога што је урадио Буш.

Сузан Рајс, која је била подсекретар за афричка питања у Стејт департменту током администрације Била Клинтона и која је сада Обамина савјетница за националну безбједност, каже да ће "Обамини резултати у Африци не само бити на истом нивоу већ и надмашити резултате његових предходника."

Ипак међу афричким лидерима и обичним грађанима осјећа се разочарање, наводи Политико.

"Африканци су генерално потпуно нереални када је ријеч о томе шта значи имати предсједника САД афричког поријекла," каже Џон Кемпбел, бивши амерички амбасадор у Нигерији који је сада сарадник у Савјету за спољне односе.

Неки од Обаминх сарадника и присталица признају и да је као први предсједник афричког порекла морао да пази да не изгледа као да се превише бави Африком.

У међувремену, у Најробију су на снази снажне мјере безбједности како би амерички предсједник био добро заштићен током посјете Кенији која је често мета есктремиста Ал-Шабаба из сусједне Сомалије, преноси АП.

Обама, чији је отац био из Кеније, имаће током посјете прилику и да се сусретне са родбином, рекао је амерички амбасдор у Кенији Роберт Годец.