latinica  ћирилица
24/07/2015 |  18:35 | Аутор: СРНА

Палић: Постхумно признање Властимиру Ђузи Стојиљковићу

На 22. фестивалу европског филма на Палићу постхумно је додијељено специјално признање Властимиру Ђузи Стојиљковићу за посљедњу улогу коју је одиграо у драми "Без степеника".
Ђуза Стојиљковић (фото: Далибор Даниловић) -
Ђуза Стојиљковић (фото: Далибор Даниловић)

Филм "Без степеника", прича о трећем добу, у којем је главну улогу тумачио Ђуза Стојиљковић, добио је двије награде на овом фестивалу.

Награда Умјетничког савјета фестивала додијељена је редитељу филма Марку Новаковићу, саопштено је из Радио-телевизије Србије, у чијој продукцији је филм и снимљен.

Драма "Без степеника" премијерно је приказана у сриједу, 22. јула, у Суботици, у оквиру 22. фестивала европског филма Палић.

Посљедњи филм Властимира Ђузе Стојиљковића "Без степеника" завршен је 17. јуна, на дан када је глумац, који је, као и главни јунак, живео у дому за старе, преминуо у 86. години.

Стојиљковић је тумачио лик Славише Петронијевића, професора неуропсихијатрије, обољелог од Алцахајмерове болести, кога породица жели да смјести у старачки дом.

Стојиљковић је каријеру почео 1951. године у Београдском драмском позоришту, а имао је опус од више од 130 улога у позоришту, на филму, радију и телевизији.

Телевизијским гледаоцима у бившој Југославији био је познат по улози зета у серији "Позориште у кући".

Током Фестивала на Палићу, који се завршава данас, приказано је 90 филмова у девет селекција.