latinica  ћирилица
24/07/2015 |  18:47 | Аутор: РТРС

Позориште у Бијељини поново ради (ВИДЕО)

"Сцена" се поново рађа. Одлуком градске скупштине, у Бијељини је поново основано позориште након 23 године од гашења. А оно је у Бијељини успјешно трајало деценијама. Захваљујући људима који то нису заборавили и који су истрајали у иницијативи да се "Сцена" поново роди, градска скупштина је са само једним уздржаним гласом донијелаодлуку о оснивању професионалног позоришта .

Истовремено , од градоначелника Бијељине затражено је да ван снаге стави Уговор о оснивању позоришта који је само прије мјесец дана потписао са Миром и Слободаном Павловићем.

Колико заиста постоји добра политичка воља да се градско позориште Сцена врати на културну сцену града, а колико је све то само још једна неспроводива одлука која добро звучи – Бијељини треба позориште.

Више од 20 година је требало да политичари, којима је градско позориште било сувишно почетком деведестих , еволуирају до сазнања да нема града без позоришта. За позориште су били сви присутни одборници, један уздржан:

- Не треба нам још једна јавна установа у вријеме економске кризе, рекао је Миле Стевановић, одборник ДНС-а.

На срећу, била је то усамљена дискусија. Позориште је основано одлуком градске скупштине и то је први и најважнији корак.

Усвајању одлуке о основињу позоришта претходила је расправа о спорном Уговору који је градончалник Мићо Мићић недавно потписао са Слободаном и Миром Павловић.

Садржај тог уговора није био познат јавности осим у дијелу да се позоришту поклања оронула зграда Ванековог млина у власништви породице Павловић. Овим Уговором о оснивању позоришта, таксативно су набројана и имена глумаца који ће бити запослени.

- Како је то могуће? Ваљда треба да буде конкурс, да се оснује позориште, па онда запосле, пита Иван Бурић одборник СНСД.

Да Уговор са Павловићима о оснивању позоришта мора бити стављен ван снаге одборницима је потврдио и савјетник градоначелника за правна питања .

Остаје отворено шта су савјетници радили прије него што је градоначелник Мићић потписао Уговор. Бијељински глумци су збуњени цијелом ситуацијом јер су већ кренуле припреме за прву премијеру на јесен.

Зграда позоришта, шест  запослених глумаца + директор, обезбијеђен буџет, све су то услови који морају бити испуњени како би се позориште регистровало .

Велики залогај и за градове имућније од Бијељине, али би уз Бањалуку и Приједор, била трећи град у Српској који има професионално позориште .