latinica  ћирилица
24/07/2015 |  19:32 | Аутор: Б92

Украјина комунистичким партијама забранила изборе

Украјински министар правде Павел Петренко потписао је декрет којим се свим комунистичким партијама у земљи забрањује учешће на изборима, преноси “Раша тудеј”.

Знате, данашњи дан је дан историјске правде. Данас је министар потписао одлуку према закону који је усвојио горњи дом парламента Украјина. У складу са тим законом све комунистичке партије губе право да учествују на изборима“, наводи секретар украјинског Савјета националне безбједности Александр Турчинов.

Према ријечима министра Петренка, излазак на изборе забрањен је за три комунистичке партије.

Међутим, они се противите тој одлуци, па је тако лидер Комунистичке партије Украјине Пјотр Симоненко истакао да ће његова странка учествовати на изборима упркос забрани.

Одлука о забрани дио је антикомунистичких закона које је украјински предсједник Петро Порошенко потписао 15. маја, истиче “Раша тудеј“.

Тиме се забрањују совјетски симболи и осуђују комунистички и нацистички режим.

Комунистички лидери наводе да таква одлука представља “гажење демократских норми, европских вриједности и ставова“.

“Ово је политичка корупција, политичка бесмртност.Све то у покушају да се успостави политичка диктатура“, наводи Симоненко.

Осим тога, у априлу, Министарство иностраних послова Русије такође је осудило закон, наводећи своју “бригу“ због “борбе против херојске украјинске прошлости снагама оних који су преузели моћ“.

Према њиховим ријечима, украјинска влада је усвајањем тог закона ограничила “слободу мисли, савјести и ставова“.