latinica  ћирилица
24/07/2015 |  20:06 | Аутор: ТАНЈУГ

Медведев: Украјина да не доживи судбину Југославије

Украјинску кризу могу да ријеше само Украјинци и од њих зависи да ли ће ту земљу задесити тужна судбина Југославије, изјавио је данас руски премијер Дмитриј Медведев.
Дмитриј Медведев - Фото: Beta/AP
Дмитриј МедведевФото: Beta/AP

Он је оцијенио да је украјинска криза исконструисана, а да су за то одговорни бивши и садашњи лидери Украјине - бивши зато што нису успоставили ред и поредак, а други зато што су дозволили избијање грађанског рата.

Осим тога, додаје Медведев, украјинску кризу могу да ријеше само Украјинци у Украјини, ни Русија, ни Европска унија, ни САД.

Опстанак Украјине, како је истакао, зависи од мудрости, стрпљења, такта и спремности да се постигне компромис у преговорима између свих доносилаца одлука у Украјини - како власти у Кијеву, тако и политичких снага на југоистоку земље.

"Само тада ће у Украјину доћи мир. Вјероватно је то и најважније, јер ако не буде тако, бићемо свједоци једног врло жалосног процеса. Он је већ сада жалостан, али би могао да поприми веома драматичне размјере", упозорава Медведев.

У том контексту он је поменуо бившу Југославију наводећи да већина младих Руса данас тешко да зна да је на мапи Европе некад постојала таква земља.

"Био је то тежак, болан и нажалост, нимало мирољубив процес", рекао је Медведев у интервјуу словеначкој радио-телевизији уочи посјете Љубљани.