latinica  ћирилица
24/07/2015 |  20:15 | Аутор: ТАНЈУГ

Турска дозволила коалиционим снагама да користе њене базе

Турско Министарство спољних послова саопштило је данас да је Турска дозволила коалиционим снагама, предвођеним САД, да користе њене ваздухопловне базе на југу земље за операције против екстремистичке Исламске државе.

У саопштењу се наводи да ће и турске ваздухопловне снаге учествовати у тим операцијама, пренијела је агенција АП.

Турски борбени авиони бомбардовали су рано јутрос први пут положаје џихадиста Исламске државе у Сирији, што представља драматичну ескалацију сукоба до које је дошло послије погибије једног турског војника у борбама на турско-сиријској граници, објавила је канцеларија турског премијера Ахмета Давутоглуа.

Истовремено, турска полиција је уз помоћ хеликоптера и специјалних снага током ноћи извршила рације на више од 100 локација у Истанбулу, на којима се сумњало да су се налазили припадници ИС и курдских милитаната.

Одлука о бомбардовању положаја ИС у Сирији је донијета на састанку званичника безбједносних служби касно синоћ у Анкари, којим је предсједавао премијер Давутоглу.

То је први пут да турске ваздушне снаге изводе напад на ИС откад су џихадисти 2013. почели да надиру преко Ирака и Сирије, при чему су заузели велике територије тих земаља и дошли до саме границе са Турском.

Предсједник Турске Тајип Ердоган је рекао да су турски напади на базе ИС на северу Сирије први корак и да ће акције против екстремних исламиста, Курда и љевичарских екстремиста бити настављене, пренио је Ројтерс.

Ердоган је рекао новинарима у Истанбулу да екстремистичке групе морају да положе оружје или ће се у супротном суочити с посљедицама.

Предсједник је потврдио да се Турска сагласила и дозволила Сједињеним Америчким Државама да користе кључну базу на југу Турске за војне операције против екстремиста.

Он није прецизирао о каквом се споразуму ради за који је један амерички званичник рекао да је постигнут у телефонском разговору Ердогана са америчким предсједником Бараком Обамом.