latinica  ћирилица
25/07/2015 |  12:09 | Аутор: РТРС

Почиње фудбалска Премијер лига БиХ, дерби у Бањалуци

Данас почиње нова сезона у фудбалској Премијер лиги Босне и Херцеговине.

У свих пет клубова из Републике Српске, који се такмиче у Премијер лиги БиХ, финансијска ситуација је више него тешка. Главни циљ је сачувати статус у друштву најбољих, у сезони у којој ће се Лига скратити са 16 на 12 клубова.

Већ у првом колу очекује нас велики дерби, Борац у недјељу у Бањалуци дочекује Жељезничар.

Бањалучани у нову сезону улазе са знатно измијењеним тимом, који је у овом тренутку велика непознаница.

"Чврсто вјерујем да ћемо ми у приступу, у жељи, бити на изузетно високом нивоу. Када је ријеч о квалитету, и мене интересује колико ови млади играчи могу проти екипе као што је Жељезничар и једва чекам утакмицу", рекао је шеф стручног штаба Борца Владо Јагодић.

Славија је, као и Борац, уз помоћ државних институција добила новац, како би измирлила дугове и добила лиценцу за наступ у Премијер лиги.

На старту првенства, тим из Источног Сарајева без петорице играча дочекује Вележ.

"Вележ је добра екипа, нас очекује тежак посао у првом колу, пред нашим навијачима. Ми ћемо пружити добре партије, како би публика била задовољна", рекао је играч Славије Срђан Грујичић.

Фудбалери Радника домаћини су у првом колу екипи Витеза. Тим из Бијељине довео је неколико искусних и провјерених играча, а мотив више је што ће након осам мјесеци домаће утакмице играти на "Градском" стадиону који је реновиран.

"Морамо ве покушати да стартујемо са побједом, која би нам дала крила у првом дијелу првенства", рекао је тренер Радника Славко Петровић.

Дрина је припреме за нову сезону почела касно, тек 3. јула, а убрзо након тога добила је и новог тренера, Владицу Петровића. Зворничани ће на старту играти у Травнику, а противник је актуелни шампион Сарајево.

"Послије административних проблема које смо имали да не можемо да рачунамо на неке играче који су дошли, тако да ћемо у том првом колу наступити у нешто измијењеном саставу", казао је тренер Дрине Владица Петровић.

Повратник у Премијер лигу БиХ Рудар Приејдор има само један циљ, пласман међу 10 најбољих екипа. У тим је стигло неколико бивших играча и појачања, а противник у првом колу је Младост из Добој Какња.

У првом дијелу сезоне одиграће се 18 кола, па ће фудбалери отићи на паузу послије 6. децембра.

Премијер лига, прво коло

Субота, 25. јул:
Рудар - Младост (17.30)
Радник - Витез (17.30)
Челик - Слобода (19.45)

Недјеља, 26. јул:
Травник - Широки Бријег(17.30)
Славија - Вележ (17.30)
Борац - Жељезничар (20.00)
Зрињски - Олимпик (20.30)

Понедјељак, 27. јул:
Сарајево - Дрина (17.30)