latinica  ћирилица
25/07/2015 |  13:02 | Аутор: klix.ba

У БиХ у паду кориштење фиксне телефоније и СМС порука

Стопа кориштења фиксне телефоније у Босни и Херцеговини има опадајући тренд, а на крају 2014. године износила је око 22,3 посто, и нижа је у поређењу с земљама Европске уније.
мобилни телефон - Фото: илустрација
мобилни телефонФото: илустрација

Истовремено, већи број корисника фиксне телефоније прелази у кориснике пакета интегрисаних услуга, при чему постојећи корисници у пакету додају једну или више услуга, што представња додатну вриједност оператера.

За разлику од тржишта фиксне телефоније, на тржишту мобилне телефоније постоји већи степен конкуренције, с обзиром на то да три постојећа оператера нуде своје услуге на цијелој територији Босне и Херцеговине.

Укупан број пренесених бројева у мобилној мрежи на крају 2014. године је прешао 13 хиљада.

Стопа кориштења услуга мобилне телефоније у Босни и Херцеговини у 2014. години процјењује се на 93 посто, а тржишно учешће Телекома Српске с аспекта броја корисника мобилне телефоније на нивоу БиХ, износи 42,60 посто, наводи се у Информацији о стању у области телекомуникација коју је на посљедњој сједници разматрала Влада РС-а.

Број СМС-услуга у 2014. години биљежи пад од 14 посто у односу на претходну годину, што је посљедица повећане употребе "messenger" апликација (Whatssapp, Google Talk, Viber, Skype ).

Услуге 3Г (треће генерације) мобилне мреже на нивоу БиХ нуде сва три оператера, али је та врста услуга још увијек на релативно ниском нивоу.

Тржиште телекомуникација у БиХ је либерализовано почетком 2006. године, а крајем 2014. године на том тржишту дјелују Телеком Српске, БХ Телеком и ХТ Мостар.

Поред поменутих оператера, крајем 2014. године на тржишту дјелује укупно 13 оператера с дозволом за пружање фиксних јавних телефонских услуга, 85 оператера јавних електронских комуникационих мрежа и 71 интернет сервис провајдера.

Програмом рада Владе Републике Српске до краја године је предвиђено доношење Нацрта закона о електронским комуникацијама РС-а.

Тим законом ће се регулисати област електронских комуникацијама који су у надлежности РС, у који ће се уградити европске директиве које регулишу ту област.