latinica  ћирилица
25/07/2015 |  13:04 | Аутор: ТАНЈУГ

Крамар Андреу: Против допинга за будућност и здравље дјеце

Један од првих свједока у открићу да је амерички бициклиста Ленс Армстронг изградио каријеру користећи недозвољена средства, Бетси Крамар Андреу поручила је да је борба против допинга у ствари битка за будућност и здравље дјеце.
Бетси Крамар Андреу и Френки Андреу (ФОТО: velonews.competitor.com) -
Бетси Крамар Андреу и Френки Андреу (ФОТО: velonews.competitor.com)

Армстронг је 2012. због допинга доживотно суспендован, а одузете су му све титуле, укључујући и седам трофеја са Тур д'Франса, освојених у периоду од 1999. до 2005.

Супруга некадашњег члана Армстронговог тима Френкија Андреуа борави у Београду као гост Антидопинг агенције Србије.

"Ни у једном тренутку нисам се плашила да кажем истину. Најважнија ми је здравље и будућност дјеце, коју одгајам да поштено живе", рекла је Крамар Андреу на конференицји за новинаре у Београду.

Она је подсјетила да је први пут сазнала да се Армстронг допингује још 1996. када се он лијечио од канцера, али да тада нису постојале институције којима је могла да пријави да је бициклистички "супермен" у ствари, преварант.

"Мој супруг Френки и ја посјетили смо Армстронга у болници, и том приликом је он љекару признао да је узимао разна средства, - хормоне и стероиде", рекла је Крамер Андреу и додала да је она већ тада схватила да је управо допинг узрок Армстронгове болести.

Крамер Андреу, која иначе има и српске коријене, јер јој је отац рођен у Банату, рекла је да је 1999. године сазнала да се и њен супруг допинговао еритропоетином (ЕПО), али да је на њено инсистирање он престао са том праксом, због чега је одмах био избачен из Армстронговог тима.

"Просто сам побјеснила када сам сазнала да је и Френки користио ЕПО. Рекла сам му да мора да престане са тим и он ми је обећао да ће окренути нови лист. Он је тада избачен из Ленсовог тима, јер да бисте били у Армстронговој екипи, морали сте да се допингујете", исопричала је Крамер Андреу.

Она је поручила да је свјесна тога да допинг вјероватно никада неће бити искоријењен "јер ће увијек бити људи који ће учинити све због новца".

"Армстронга су на примјер, новац и моћ потпуно промијенили. Као да је из њега почело да извире само зло, постао је прави социопата, без саосјећања за друге", рекла је Крамер Андреу.