latinica  ћирилица
25/07/2015 |  15:04 | Аутор: ТАНЈУГ

Обама: Африка је у покрету

Амерички предсједник Барак Обама похвалио је данас економски и пословни потенцијал Африке, првог дана посјете Кенији, земљи својих предака, и положио вијенац на мјесто бомбашког напада на амбасаду САД 1998, у коме је погинуло више од 200 људи.
Обама у Најробију (photo: Twitter @uatodaytv) -
Обама у Најробију (photo: Twitter @uatodaytv)

"Африка је у покрету... Људи се дижу из сиромаштва, приходи расту и средња класа се увећава", рекао је Обама на Глобалном пословном самиту у Најробију.

Обама је казао да је Кенија остварила "невјероватан напредак" од његове посљедње посјете, пренио је Би-Би-Си.

"Када сам био у Најробију прије 10 година, он је изгледао другачије него што изгледа данас", навео је Обама.

Амерички предсједник је у свом говору најавио милијарду долара инвестиција од америчке владе, као и америчких банака, фондација и филантропа, од чега ће половина бити усмјерена на подршку женама и младим људима, за које је Обама истакао да се суочавају са највећим препрекама када покушавају да започну посао.

Обама је у петак увече допутовао је у Кенију, земљу својих предака, први пут откако је на функцији лидера САД.

Вече је провео у сусрету са својим рођацима, пошто је његов отац родом из Кеније коју је напустио као младић да би отишао да студира на универзитету на Хавајима. "Ово је лично за мене. Постоји разлог зашто је моје име Барак Хусеин Обама", поручио је амерички предсједник.

Пред данашњи званичан састанак са кенијским предсједником Ухуру Кенијатом, Обама је положио вијенац на мјесто бомбашког напада на америчку амбасаду у Најробију 1998.

Више од 200 људи, укључујући 12 Американаца и 34 запослених у амбасади, погинуло је у нападу, за који је одговорност приписана Ал Каиди.

У симултаном бомбашком нападу на америчку амбасаду у Дар ес Саламу у Танзанији, погинуло је 11, а рањено 70 људи.

Званичници САД су саопштили да ће једна од тема Обаминог боравка у Кенији бити сарадња у борби против тероризма и јачању безбједности.

Кенија је мета напада милитантне групе Ал Шабаб са сједиштем у Сомалији, која је почетком ове године на универзитету у Гариси, убила 148 људи.

Након посјете Кенији, Обама ће отпутовати у Етиопију, гдје ће бити први амерички лидер који ће се обратити Афричкој унији.