latinica  ћирилица
25/07/2015 |  15:44 | Аутор: СРНА

Почела "Уна регата - лађом низ Уну"

У Блатни код Новог Града, на ентитетској граници, данас је почела "Уна регата - лађом низ Уну", у којој учествује 30 рафтинг чамаца и петнаестак лађа.
Уна регата - Фото: СРНА
Уна регатаФото: СРНА

Директор Туристичке организације Нови Град Момир Ковачевић рекао је да је на старту манифестације на води 240 рафтера и око 60 лађара, односно 300 учесника.

"Учесници ће прву паузу имати у Добретину на подручју дворске општине, а затим на стадиону у насељу Млакве код Новог Града, гдје ће бити уприличен ручак", каже Ковачевић.

Према његовим ријечима, крај прве етапе дуге 18 километара вечерас је на градској плажи Ада од 19.30 часова.

Драгана Ристић из Министарства трговине и туризма Републике Српске данас је на почетку регате истакла да је ријеч о успјешно организованој манифестацији. "Министарство ће подржати манифестације овог типа и заиста треба честитати организаторима", рекла је Ристићева.

Један од учесника је и начелник општине Хрватска Костајница Томислав Пауновић који је на регати био више пута. "Уна повезује градове и општине у њеном сливу и мислим да је `Уна регата` један прави туристички пројекат значајан за развој Поуња који сваке године има све више учесника", рекао је Пауновић.

Начелник општине Калник у Хрватској Младен Кешер први пут учествује на манифестацији. "Дошао сам у `извидницу`, а идуће године довешћу и своје људе да се искушају и надам се да ће постати традиција да ми Пригорци долазимо, а и да се посјета узврати", каже он.

Осим екипа из Новог Града, учествују и рафтери и лађари из Велике Горице, Пореча и Бањалуке.

На крају првог дана манифестације на Тргу Младена Ољаче у Новом Граду вечерас ће бити уручене захвалнице учесницима, а затим и концерт групе "Неверне бебе".

Регата ће сутра бити настављена од Новог Града до Хрватске Костајнице.

Манифестацију "Уна регата - лађом низ Уну" од 2012. организују општине Нови Град, Двор и Хрватска Костајница, а ове године прикључила се и општина Крупа на Уни.