latinica  ћирилица
25/07/2015 |  16:09 | Аутор: ТАНЈУГ

Више од 1.200 миграната стигло на Сицилију

Више од 1.200 миграната, већином из субсахарске Африке и Сирије, стигло је данас на Сицилију, пошто су их бродови покупили у Средоземном мору, саопштила је италијанска обалска стража.
Мигранти - Фото: Screenshot/YouTube
МигрантиФото: Screenshot/YouTube

Већина миграната, међу којима 133 жене и 27 дјеце, стигли су у Палермо, а покупио их је близу обала Либије, норвешки теретни брод "Сием Пилот", у склопу операције ЕУ за заштиту граница.

Још 468 миграната пребачено је у ирским морнаричким патролним бродом "Ле Ниам" у град Позало, на југоистоку Сицилије, пренио је АФП.

Према процјенама Међународне организације за миграције, изнесеним почетком овог мјесеца, око 150.000 миграната, стигло је до Европе, ове године, морским путем.

Више од 1.900 миграната се удавило у Средоземном мору, што је двоструко већи број од истог периода прошле године, рекао је портпарол Џоел Милман.

Велика већина миграната који бјеже од ратова или сиромаштва у Африци и на Блиском истоку, крећу на пут из Либије, гдје су трговци људима, искористили политичку кризу у земљи, да створе уносан посао, навео је Ројтерс.