latinica  ћирилица
25/07/2015 |  16:59 | Аутор: СРНА

Градишка: Одржана шеста "Рогољска жетва"

Етно манифестација Шеста "Рогољска жетва - косидба и вршидба жита" одржана је данас на имању Саве Васиљевића у Рогољима код Градишке.
Рогољска жетва (архив) - Фото: СРНА
Рогољска жетва (архив)Фото: СРНА

Посјетиоци ове јединствене манифестације у Републици Српској имали су прилику да погледају како се некада у Лијевчу пољу жела пшеница, српом, косом, запрежним косачицама и самовезом, те вршидбу на гувну, вршалицом и комбајнима, а ове године приказано је и како се пшеница ручно сијала, те сјетва пшенице са старом коњском сијачицом.

Организовано је такмичење у ручном кошењу пшенице, а програм "Рогољске жетве" употпуњен је и такмичењем у чобанској игри "пиризању" и бацању камена с рамена.

Изложени су стари предмети и пољопривредна механизација, а све то у амбијенту етно села са старом воденицом и другим објектима традиционалног лијевчанског домаћинства и уз богат културно-умјетнички програм.

Помоћник министра пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске Борис Пашалић рекао је да је министарство препознало значај "Рогољске жетве" за промоцију пољопривредне производње и народних обичаја и традиције, те сваке године финансијски подржава ову манифестацију.

Начелник Одјељења за привреду и пољопривреду општине Градишка Љубимко Чакаљ истакао је да је ова манифестација чува традицију и успомене, те презентује посјетиоцима како се и са којим алатима и механизациом обрађивала земља.

"Данас су приноси, уз модерну технологију и механизацију, много бољи, али не треба заборавити шта је то нашим очевима и ђедовима обезбјеђивало егзистенцију", нагласио је Чакаљ.

Домаћин и организатор "Рогољске жетве" Саво Васиљевић рекао је да је циљ ове манифестације да се "отргне од заборава и да се покаже прије свега младим људима како се некада тешкао радило на селу, а сви су били моного задовољнији него данас".

"Рогољској жетви" присуствовали су и помоћник министра пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске Зоран Ковачевић, предсједник Скупштине општине Градишка Радислав Дончић, предсједник Удружења пољопривредника Републике Српске - призвођача млијека Владимир Усорац и многобројни посјетиоци са подручја Градишке и сусједних општина.