latinica  ћирилица
25/07/2015 |  17:20 | Аутор: ТАНЈУГ

Саудијска коалиција прогласила петодневно примирје у Јемену (ВИДЕО)

Коалиционе снаге предвођене Саудијском Арабијом, које од марта бомбардују положаје шиитских побуњеника у Јемену, прогласиле су једнострано петодневно примирје од понедјељка, у циљу достављања хуманитарне помоћи, извјестили су саудијски медији.
Жртве напада у Таизу - Фото: Screenshot
Жртве напада у ТаизуФото: Screenshot

У међувремену, биланс жртава данашњег ваздушног удара коалиционих снага у граду Тазу у централном дијелу Јемена, попео се на 80, до је најмање 150 људи рањено, рекли су локални медицински извори, пренио је Ројтерс.

Прекид ватре ступиће на снагу од недјеље у поноћ, наводи се у саопштењу коалиције, која задржава право да одговори на "војну активност или кретање" побуњеника.

Одлука о прекиду ватре, донесена је на захтјев јеменског предсједника Абд Рабуа Мансура Хадија, који је, као и већи дио његове владе, уточиште потражио у саудијској престоници Ријаду, јавила је СПА.

Хади, чије су присталице успјеле да поврате контролу над већим дијелом јужне луке Јемен од Хута након четири мјесеца борби, тражио је примирје ради дистрибуирања "максималне количине хуманитарне и медицинске помоћи".

Два претходна прекида ватре, у чијем су посредовању учествовале Уједињене нације, нису се одржала, навео је АФП.