latinica  ћирилица
25/07/2015 |  18:17 | Аутор: СРНА

Пашалић: Наредних 15 дана лоше прогнозе за пољопривреду

Агро и хидро-метеоролошке прогнозе за наредних 15 дана нису нимало повољне за пољопривреде произвођаче у наважнијим аграрним подручјима Српске - Семберији, Посавини и Лијевче пољу, рекао је у Градишци помоћник министра пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске Борис Пашалић.
Борис Пашалић - Фото: СРНА
Борис ПашалићФото: СРНА

Пашалић је навео да су у Републици Српској од посљедних пет година три биле сушне и нанијеле огромну штету пољопривредницима, те да се ресорно министарство Српске туди да разним мјерама ублажи посљедице суше, али и прошлогодишњих поплава и других елементарних непогода.

Он је нагласио да је Влада Републике Српске једина у региону која је исплатила цијели износ подстицаја за прошлу годину и кренула са испалатом подстицаја у пољоприврди за текућу годину.

"До сада је исплаћено око пет милона марака подстицаја за ову годину. Исплаћено је и око седам милона марака на име штете од прошлогодишњих поплава а ускоро ће бити исплаћено пет милиона и за оне пољоприврднике који су претрпјели веће штете од поплава", навео је Пашалић.

Говорећи о откупу пшенице, Пашалић је истакао да Влада Српске не може да утиче на откупну цијену те значајне пољопривредна култура, која се у Српској производи на 40.000 хектара.

"Цијену диктира тржиште и Влада може само да доведе за исти сто произвођаче и откупљиваче и да креира подстицајне мјере", каже Пашалић.

Цијена пшенице коју плаћају откупљивачи је просјечно 33 фенинга по килограму, а Влада Српске на то даје и субвенцију од пет фенинга и по 250 КМ подстицаја за хектар засијане пшенице.

Пашалић каже да цијена пшенице није главни проблем него просјечни приноси који су у Републици Српској знатно мањи од приноса у земљама региона.

"У Српској је просјечан принос пшенице по хектару 3,5 тона, у Храватској шест, а у Мађарској седам тона по хетару", навео је Пашалић.

Према његовим ријечима, Министарство је показало на својим огледима у Семберији да се и у Српској могу постићи приноси од 4,9 до 6,8 тона пшенице по хетару, али само уз примјену свремене технологије у пољопривредној производњи.

Пашалић је данас присуствовао етно манифестацији Шеста "Рогољска жетва - косидба и вршидба жита" која је одржана на имању Саве Васиљевића у Рогољима код Градишке.