latinica  ћирилица
25/07/2015 |  18:43 | Аутор: ТАНЈУГ

Протести против турске интервенције у Ираку и Сирији

Турска полиција данас је употријебила водени топ и сузавац како би растјерала око 1.000 демонстраната који су се окупили у престоници Анкари како би протестовали због војних удара Турске у Сирији и на сјеверу Ирака, извјестио је Ројтерс.
Протести против турске интервенције (photo: Twitter @HDNER) -
Протести против турске интервенције (photo: Twitter @HDNER)

Турске власти су раније саопштиле да неће дозволити да планирани марш мира буде одржан у Истанбулу у недјељу, наводећи као разлог забринутост за безбједност и ремећење саобраћаја.

У петак, истог дана када је Турска по први пут бомбардовала положаје Исламске државе у Сирији, турски авиони су, такође, гађали положаје Радничке партије Курдистана (ПКК) у Ираку.

ПКК: Услови за примирје са Турском више нису на снази

Курдски побуњеници су саопштили данас да услови за очување примирја са Турском више нису на снази, након што су турски ратни авиони бомбардовали њихово упориште на сјеверу Ирака.

"Услови са очување прекида ватре...су елиминисани", саопштиле су Народне одбрамбене снаге (ХПГ), војно крило Радничке партије Курдистана.

У саопштењу се осуђује "агресивни (чин) рата" коју је починила Турска и најављује "отпор", пренио је АФП.

"Суочени са овом агресијом, имамо право да се бранимо и да пружимо отпор. Одбрана наше слободе и демократије је дужност коју имате пред собом", наводи се у саопштењу ХПГ.

Војно крило ПКК је бомбардовање мета на сјеверу Ирака окарактерисало као "најозбиљнију војну и политичку грешку", турског предсједника Реџепа Тајипа Ердогана и владајуће партије.

Двије стране су, до сада, углавном поштовале крхко примирје, успостављено 2013, навела је француска агенција.

Из ХПГ је, у међувремену, саопштено да је један од бораца ПКК на сјеверу Ирака, Ондер Аслан, погинуо у ваздушним ударима, док су тројица "герилаца" рањена.

Руководство ирачког Курдистана осудило је ваздушне ударе Турске на положаје ПКК у тој аутономној области на сјеверу Ирака.

Предсједник аутономне курдске области у Ираку Масуд Барзани разговарао је телефоном са турским премијером Ахметом Давутоглуом и "изразио своје незадовољство због опасног нивоа који је ситуација досегла", наводи се у саопштењу.

Барзани је рекао да је "мир једини начин за рјешавање проблема и да су године преговора боље од једног сата рата", стоји у саопштењу.

Давутоглу је изјавио да је Барзани изразио "солидарност" са операцијом, када је са њим разговарао.

Протест Курда у Паризу (photo: AP)

Више од 1.000 Курда и Турака из редова љевице прошетало је улицама Париза у знак протеста због ваздушних удара Турске на положаје курдских побуњеника на сјеверу Ирака.