latinica  ћирилица
25/07/2015 |  19:01 | Аутор: РТРС

Народно позориште РС на престижном будванском фестивалу

На престижном фестивалу Град театар Будва представило се и Народно позориште Републике Српске представом Сродне душе.
"Град театар Будва" - Фото: РТРС
"Град театар Будва"Фото: РТРС

Ради се о копродукцији Народног позоришта РС, Позоришта из Тузле и ЈУ "Град Театар Будва", која је премијерно изведена на отовреној сцени на Светом Стефану. Представа је рађена по текстовима античког сатиричара Аристофана, у режији Дина Мустафића.

Античке комедије "Птице" и "Жабе" смјело прилагођене модерном добу говоре о утопији срећног друштва, али и правог позоришта; истичу важност духовног и демократског, а критикују друштво похлепе, демагогије, лакомислености и издаје. Режисер Дино Мустафић каже да је Аристофан инспиративан писац, чија су дјела увијек актуелна.

У представи игра дванаест глуамца из БиХ, Црне Горе, Хрватске, Србије. Задовољство је кажу радити са Мустафићем, посебно непролазне теме и вјечна питања. У веома захтјевним сценама са елемнтима акробатике, музике, чак и фолклора приказују вјечну борбу добра и зла, свјетлости и таме.

Сарадња позоришта и копродукција дају квалитет више, коју права позоришна публика умије препознати. Није било никакве дилеме, кажу главни актери, око реализације овог умјетничког пројекта.

Град театар Будва важи за најбољи умјетнички пресјек у региону. Мозаик театра, музике, ликовног стваралаштва, књижевности на сценама под отвреним небом на Св. Стефану и у Будви годишње посјети 15 000 људи.

Сви посјетици ће до средине августа моћи да уживају у садржајном програму, укључујући и три репризе представе "Сродне душе". Бањалучка и Тузланска премијера планирана је за октобар.