latinica  ћирилица
25/07/2015 |  19:31 | Аутор: РТРС

Срби из Олова по завршетку рата остали без огњишта (ВИДЕО)

Прије рата у Олову је живјело око 3.500 Срба, углавном по околним селима. Данас готово да их и нема. Своја огњишта у рату су одбранили, али након потписивања Дејтонског споразума, овај простор припао је Федерацији БиХ. Сва села потом су уништена.
Срби из Олова поново у родном мјесту - Фото: РТРС
Срби из Олова поново у родном мјестуФото: РТРС

Ипак, Срби у Олову, расијани по свијету, данас на једном мјесту - у порти Цркве посвећене усјековању главе Светог Јована Крститеља.

До краја рата у оловском селу Дрецељ живјело је 300 Срба у 120 домаћинстава. По завршетку рата остали су без огњишта иако су их јуначки бранили. Један од њих је и Саша Николић. Данас су остала само сјећања.

У Олову данас само неколико породица углавном старијих који нису имали снаге да напусте своје огњиште. Зоран Мирковић није један од њих. Данас је, ипак, у родном крају. Дошао је чак из Аустралије.

Срби су на овим просторима вијековима живјели, градили и остављали за будућа покољења.

Владика Хризостом, епископ Зворничко - тузлански, каже да је велики гријех заборавити све оно што су велики људи овог краја градили и чували толико вијекова, а да то ова генерација српског народа заборави.

Да се све, ипак, пребрзо предаје забораву, доказ је и овај крај. Срби су отишли прије 20 година, а стиче се утисак као да никад нису ни живјели овдје.