latinica  ћирилица
25/07/2015 |  20:02 | Аутор: Б92

Шојбле планира да наметне евро-порез

Њемачки министар финансија Волфганг Шојбле жели да се одређена средства њемачких пореских обвезника ставе на располагање једном посебном буџету евро-зоне.
Волфганг Шојбле - Фото: AP
Волфганг ШојблеФото: AP

- У еврозони се мора размишљати о једном сопственом порезу - рекао је посланик Европског парламента Елмар Брок из редова демохришћана, канцелара Ангеле Меркел и додао да би се средствима из сопственог буџета еврозоне могле ''пеглати'' конјунктурне слабости.

''Фокус'' пише да Шојбле, очито, у својој ладици има планове о једном такозваном евро-порезу.

- Њемачки новац би тада могао директно да ''тече'' у Брисел - преноси ''Фокус'' и наводи да у се у Бриселу и Берлину очито стварају планви о сопственом буџету евро-зоне.

У нови буџет могла би да се сливају средства од пореза на додату вриједност и зарада и Њемачка је, како преносе медији, спремна да о тим питањима озбиљно дискутује.

И Европска комисија сматра нужним таква рјешења, тако да би једна радна група под вођством бившег шефа италијанске владе Марија Монтија, требало на молбу предсједника ЕУ-комисије Жан - Клода Јункера да анализира могућност о приходима за фискалне капацитете евро-зоне, преносе медији.