latinica  ћирилица
25/07/2015 |  21:09 | Аутор: СРНА

Прњавор: Отворен фестивал националних мањина "Мала Европа"

Шести Фестивал националних мањина општине Прњавор "Мала Европа" почео је наступом културно-умјетничких друштава са готово једочасовним кашњењем због невремена које је у послијеподневним часовима захватило ову општину.
Прњавор -
Прњавор

Након традиционалне игре и пјесме посјетиоцима Фестивала биће представљене украјинска, чешка, италијанска, пољска и ромска национална кухиња.

Начелник општине Синиша Гатарић, који је покровитељ Фестивала, изразио је задовољство што је ова манифестација прерасла у традиционалну.

"Манифестација замишљена да националне мањине покажу своју разноликост, културу, ношње и гастрономске специјалитете има далеко дубљу поруку, а она је да је Прњавор једна од ријетких средина у БиХ, па и бившој Југославији, која је успјела на малом простору да задржи и сачува овако велики број различитих народа", рекао је Гатарић.

Он је истакао да се на овом простору више од 130 година, прије свега, вредновао добар човјек.

"Добар човјек, као појединац, гарант је квалитетне и добре породице. Он поштује своје комшије, спреман је да цијени и себе и своје специфичности, али да уважава и друге", рекао је Гатарић.

Фестивалу "Мала Европа" присуствује и предсједавајући Вијећа националних мањина у БиХ Тихомир Кнежичек који је истакао да је Прњавор, као ријетко који град у БиХ, карактеристичан по заједничклом животу.

Он је истакао да је данашња манифестација јединствена, јер до јуна, када је одржана у Сарајеву, нигдје у БиХ није организован сличан фестивал.

"Треба знати да значај оваквих догађаја није само у дружењу и показивању традиције, већ у стварању темеља заједничког живота и просперитета", додао је Кнежичек.