latinica  ћирилица
26/07/2015 |  10:32 | Аутор: РТС

Дачић писао Бану: Косово не може бити чланица Унеска

Министар спољних послова Србије Ивица Дачић писао је генералном секретару УН Бан Кимуну поводом намјере Косова да постане чланица Унеска, сазнаје РТС.
Ивица Дачић, министар иностраних послова Србије (фото:  AP Photo/ Darko Vojinovic) -
Ивица Дачић, министар иностраних послова Србије (фото: AP Photo/ Darko Vojinovic)

У писму, у које је РТС има увид, пише да Србија није промијенила своју позицију у односу на статус Покрајине, иако се суочава са захтјевима и настојањима Приштине да се укључи у рад међународних организација изван контекста договора о регионалном представљању и сарадњи.

То је за Србију неприхватљиво, истакао је Дачић и као посљедњи такав примјер навео настојања Косова ка чланству у Унеску.

"Косово као територија сходно важећој и обавезујућој резолуцији СБ УИ 1244 (1999), под управом Уједињених нација, у ком контексту се не може сматрати државом као субјектом међународног права, не може се самим тим квалификовати ни за пријем у Унеско", навео је Дачић.

Додао је да би у том смислу свако другачије постављање према разматрању питања чланства Косова у Унеску представљало игнорисање, односно повреду правних правила насталих под окриљем УН ради очувања међународног мира и безбједности.