latinica  ћирилица
26/07/2015 |  15:10 | Аутор: ТАНЈУГ

Обама рекао Кенијцима да за њих нема граница

Предсједник САД рекао је Кенијцима, приликом свог првог предсједничког путовања у земљу свог оца, да не постоје границе у ономе што могу остварити, додајући да треба продубити демократију, појачати борбу против корупције и окончати дискриминацију на полној и етничкој основи.
Барак Обама у Кенији - Фото: AP
Барак Обама у КенијиФото: AP

Послије политичких разговора у суботу, са предсједником Ухуру Кенијати о безбједности и пословању, његов данашњи говор у препуној спортској дворани, имао је личну поруку, јер је говорио о сопственом искуству и кенијских пет деценија од проглашења независности, преносе агенције.

"Ја сам овде као предсједник земље која види Кенију као важног партнера. Овдје сам као пријатељ који жели да Кенија успије", рекао је он, пошто га је представила његова сестра Аума Обама скупу од 4.500 људи, од којих су многи резервисали карте за скуп.

Његов опис прве посјете Кенији 80-их година, када га је на аеродрому сачекала сестра са старим "фолксвагеном бубом" која се стално кварила, пропраћен је аплаузом и смјехом. Овог пута путовао је у пресједничком оклопном возилу, званом "звијер."

Говорећи о људима у Кенији, посебно младима, Обама је рекао да не постоје границе за оно што могу постићи, али да Кенијци своју земљу и економију треба да граде кроз лични труд и одговорност.

Осврнувши се на корупцију, Обама је рекао да она спутава инвестиције и да би било боље да се тим новцем плати неком да ради поштено.

Позивајући се на етничке борбе, у којима је 1.200 људи изгубило живот, послије избора 2007. године, он је рекао да је политика на етничком принципу "осуђена на сузе и распад земље".

Он је, такође, упозорио Кенијце да неће успјети, ако буду третирали жене и дјевојке као грађане другог реда.