latinica  ћирилица
26/07/2015 |  15:45 | Аутор: СРНА

Одржана међународна регата за лица са инвалидитетом

Упловљавањем међусобно спојених чамаца са 146 учесника на Рајску плажу у Красан Пољу код Братунца завршена је Трећа међународна регата за особе са инвалидитетом која је јутрос кренула из Етно-села Врхпоље на Дрини код Љубовије.
Регата лица са инвалидитетом "Дрина нас спаја" - Фото: СРНА
Регата лица са инвалидитетом "Дрина нас спаја"Фото: СРНА

Регата је одржана под мотом "Дрина нас спаја" у оквиру Програма прекограничне сарадње Републике Српске и Србије, односно општина Братунац и Љубовија.

Учествовале су особе са инвалидетом из Републике Српске, Федерације БиХ, Србије и Шведске - чланови Међународног удружења лица са инвалидитетом "Све је могуће" чије је сједиште у Београду.

Предсједник овог удружења Милада Лазић изјавила је да је ово било фантастично дружење особа са инвалидитетом из више земаља које су пловиле спојеним чамцима коритом Дрине кроз живописне пређеле, а многи учесници први пут су се данас укрцали у чамце и осјетили дражи пловидбе, замијенивши инвалидска колица спуштањем чамцима низ ријеку.

"Желимо да покажемо да инвалидност не треба да буде препрека за укључивање у све токове друштвеног живота. Регата је прилика да то особе са инвалидитетом практично потврде и покажу спремност да се боре и учествују у разним манифестацијама и догађајима без обзира на хендикепираност", рекла је Лазићева.

Она је додала да у Удружењу сваке године подстичу лица са инвалидитетом да се укључе у спортске и рекреативне активности и тако побољшају квалитет живота.

"Та наша мисија даје резултате и сваке године повећава се број учесника ове регате, али и других спортских такмичења што доприноси већем укључивању наших чланова у друштвени живот и олкшава им свакодневицу", каже Лазићева.

Учесници регате из Београда, Бањалуке, Тузле, Зрењанина и других градова региона, као и они из Шведске, кажу да су задовољни учешћем у овој незаборавној манифестацији која је јединствен доживљај у животима већине.

Они су истакли да су пејзажи око Дрине предивни, те да се љепоти ове ријеке желе поново враћати.

Директор братуначке Туристичке организације Миодраг Лончаревић каже да манифестација има за циљ и промоцију туристичке понуде и садржаја које ријека Дрина нуди посјетиоцима, односно туристима, а то су риболов, купање, једрење, пловидба, као и спортски и рекреативни садржаји на Рајској плажи код Братунца.

Ту је и смјештај у етно-кућама и гастро понуда традиционалних јела у Етно- селу Врхпоље.

Он је подсјетио да су јуче одржани такмичења у веслању на Дрини и друге рекреативне и забавне активности, те дружење за инвалидна лица која данас учествују на регати.

"Циљ ове манифестације је рекреација, дружење, социјализација инвалидних лица, као и њихова физичка активност и укључивање у спортска такмичења, али и промоција туристичких потенцијала ријеке Дрине и прекогранична сарадња и у осталим областима као што су привреда, култура, спорт, наука и друге", истакао је Лончаревић.

Након регате приређен је заједнички ручак за све учеснике ове манифестације, те забавни програм.

Организатори манифестације су Удружење особа са инвалидитетом "Све је могуће", општине Љубовија и Братунац и њихове туристичке организације, те љубовијски Рафтинг клуб "Дринска регата" и братуначки Еко-рафтинг клуб "Рајска плажа".