latinica  ћирилица
26/07/2015 |  15:58 | Аутор: СРНА

Путин: Ратна морнарица - понос Русије (ВИДЕО)

Руски предсједник Владимир Путин рекао је данас, поводом Дана руске Ратне морнарице, да овај војни род гарантује одбрану земље и штити њене националне интересе, те нагласио да статус велике поморске силе представља и велику одговорност за Русију.
Владимир Путин (фото: © Sputnik/ Михаил Климентјев) -
Владимир Путин (фото: © Sputnik/ Михаил Климентјев)

"Наша отаџбина се, захваљујући храбрости морнара и таленту бродоградитеља, смјелости познатих истраживача, пионира и поморских команданата, учврстила као велика поморска сила. За нас је тај статус велика одговорност пред историјом, пред нашим прецима који су донијели поморску славу Русији и наравно пред будућим генерацијама којима треба да предамо савремену и јаку ратну флоту", навео је Путин.

Путин је на свечаности у граду Балтиск у Калињинграду истакао да се Ратна морнарица са правом сматра поносом Русије и да су сви који служе у флоти бескрајно одани служби и отаџбини.

"Осјећај патриотизма је за војне морнаре светиња. Он се преноси са кољена на кољено као највиша морална вриједност", нагласио је шеф руске државе, пренио је "Спутњик".

Он је рекао да је посљедњих година урађено много, да је флота ојачана новим војним и логистичким бродовима, зарањају нове стратешке подморнице, развија се поморска авијација и главне базе флоте.

Путин је данас положио вијенце на споменик цару Петру Великом /1672-1725/, који је оснивач руске Ратне морнарице. Владао је од 1682. године до смрти.

Путин: Нова поморска доктрина чува националне интересе

Кључни циљ нове поморске доктрине је да се обезбиједи свеобухватна, досљедна и ефикасна поморска политика државе усмјерена на заштиту националних интереса Русије, изјавио је руски предсједник Владимир Путин.

Замјеник премијера Дмитриј Рогозин је рекао да је уношење измјена у поморску доктрину условљено измјенама политичке ситуације у свијету, а посебан акценат је стављен на атлантски и арктички правац, навео је Спутњик.

"Разлог за доношење нове доктрине су промјене међународне политичке ситуације и објективно јачање Русије као велике поморске силе", додао је Рогозин.

У разговору са највишим војним званичницима посвећеном новој поморској доктрини државе, који је одржан на фрегати "Адмирал Горшков", Путин је рекао да је ријеч о "догађају који представља камен темељац за будућност морнарице и развој бродоградње".

"Морнарица и министарство одбране саопштавају шта је потребно за дугорочну перспективу, а индустријски сектор мора да примјени те задатке, прилагоди се новим задацима", истакао је Путин, објављено је на веб сајту Кремља, пренио је ТАС С.

Руски предсједник је навео да поморска доктрина по први пут садржи искључиво социјалне одредбе, као што је поморска медицина и мјере за јачање здравља морепловаца.

Међу учесницима састанка били су замјеник премијера Рогозин, министар одбране Сергеј Шојгу, командант морнарице Виктор Чирков и командант снага Западног војног округа Русије Анатолиј Сидоров.