latinica  ћирилица
26/07/2015 |  16:03 | Аутор: СРНА

Челинац: Дан општине и крсна слава

Светом литургијом у Храму Светог архангела Гаврила и полагањем вијенаца у спомен-капели у порти, данас је обиљежен Дан општине Челинац и крсна слава - Сабор Светог архангела Гаврила.
Дан општине и крсна слава Челинца - Фото: СРНА
Дан општине и крсна слава ЧелинцаФото: СРНА

У присуству великог броја вјерника, протојереј Радивоје Вујанић и протојереј ставрофор Здравко Тепић служили су свету литургију, након чега су положени вијенци за 220 палих бораца челиначке општине.

Предсједник општинске Борачке организације Далибор Вујичић истакао је да су пали борци у стварање Републике Српске уградили оно највредније што имају, своје животе.

"Република Српска је светиња и њу морамо чувати. У одбрамбено-отаџбинском рату смо били јединствени и сложни, а ту слогу морамо показати и у данашњим временима", рекао је Вујичић.

Вијенце у спомен-капели су положили представници општине, борачке организације и братских општина Трстеник и Мајданпек.

Начелник општине Момчило Зељковић честитао је свим грађанима Дан општине и крсну славу, истичући при том огромне напоре које су Челинчани уложили да санирају оштећења настала током мајских и августовских поплава прошле године.

"Штета од поплава на подручју општине Челинац процијењена је на 18 милиона марака, што представља три и по буџета наше општине. Захваљујући подршци Владе Републике Српске и међународних организација успјели смо да вратимо живот у нормалне токове", рекао је Зељковић.

Он је истакао да је општинска управа, упркос проблемима са буџетом, и у протеклој години радила на путној инфраструктури, водоснабдијевању, здравству, привреди, школству и култури.

"У току је рализација пројекта регулације корита ријеке Врбање у зони града, а најзначајнија инвестиција у наредној години је изградња централног градског моста укупне дужине 48 метара са три коловозне траке", рекао је Зељковић.

Према његовим ријечима, то ће бити објекат који ће обезбиједити пропусну моћ од 1.400 метара кубних у секунди и знатно ће смањити могућност нових евентуалних поплава.

У оквиру обиљежавања Дана општине Челинац и крсне славе вечерас ће у Хотелу "Турист" бити одржана свечана академија и освештање славског колача и жита.