latinica  ћирилица
26/07/2015 |  16:55 | Аутор: РТРС

Шести "Гастро сусрети" у Пелагићеву (ВИДЕО)

На Шестим "Гастро-сусретима" у Пелагићеву, учествовало је тридесетак излагача из Посавине, са Озрена и околине Бањалуке.
Гастро сусрети - Фото: РТРС
Гастро сусретиФото: РТРС

Ови, и остали гастро-сусрети, могу послужити као добра основа за промоцију сеоског туризма у РС, који ће, у наредном периоду, сигурно, имати подршку ресорног министарства и Владе РС, поручено је из Пелагићевуа

Смиља Ђурић пресрећна је, каже, што у старој ношњи Озрена може да засвира на фрулу у Пелагићеву, и да посјетиоце подсјети не само на домаћа, већ и стара јела, којих је све мање на нашој трпези. Ту су уштипци од црног брашна, пите, ракија ораховача, сок од коприве...

Радознали посјетиоци дошли су из Брчког, Бијељине, Петрова да се увјере у шароликост традиционалних јела, карактеристичних за Посавину, Озрен и дио Крајине.

Сусрети приређивача старе хране већ су традиција у Пелагићеву. Циљ је, кажу, омасовљавање манифестације.

Министар индустрије, енергетике и рударства Републике Српске Петар Ђокић је рекао да је намјера Владе и општине Пелагићево да на овој манифестацији окупи што већи број привредника.

"То треба да буде допринос укупном развоју овог подручја. Наравно, Посавина има и других предности које ће Влада Српске и даље подржавати и на њима правити још боље резултате", додао је Ђокић.

Он је истакао да Влада Српске подржава и друге развојне успјехе које остварује општинска администрација у Пелагићеву на челу са начелником Симом Стакићем.

Отварању "Гастро сусрета" присуствовали су и министар рада и борачко-инвалидске заштите Миленко Савановић и министар трговине и туризма Српске Предраг Глухаковић.

На овој манифестацији, која је организована у оквиру обиљежавања "Илинданских свечаности", учествује око 30 излагача, а изложена су традиционална јела са подручја Посавине.