latinica  ћирилица
26/07/2015 |  16:59 | Аутор: РТРС

У невесињском селу Оџак освештан храм Светих Кирила и Методија (ВИДЕО)

У невесињском селу Оџак данас је освештана новоизграђена црква посвећена Светим Кирилу и Методију. Изградња је трајала пет година, а финансирана је углавном донацијама вјерника из овог краја и цијеле Херцеговине.
Невесиње - Освештан храм у Оџаку - Фото: РТРС
Невесиње - Освештан храм у ОџакуФото: РТРС

Новоизграђени храм је освештао епископ захумско-херцеговачки и приморски Григорије уз саслужење свештенства и присуство многих вјерника. 

Црква у Оџаку је ново духовно средиште за ово село али и околна, те за Херцеговце који живе далеко од завичаја. За мјештане је посебно значајна, јер је након више вјекова, изграђена на мјесту на којем је по предању постојао манастир.

Иницијативу за изградњу покренули су домаћини из Оџака желећи да подстакну развој села, али и Невесиња. Подршку и финансијску помоћ пружили су им локлана управа, Влада Републике Српске, привредници из Херцеговине, а највише вјерници са свих страна свијета.

Црква је грађена по узору на солунску Ротонду из четвртог вијека, по пројекту архитекте Ранка Окуке. У комплексу је изграђен звоник с каменим крстом, висок 24 метра. Планирано је додатно уређење помоћних објеката, јер ће се радити на развоју вјерског туризма, промоцији љепоте нетакнуте природе гдје је смјештена ова специфина грађевина.