latinica  ћирилица
26/07/2015 |  21:16 | Аутор: ТАНЈУГ

Турски ловци поново бомбардовали положаје ПКК у Ираку (ВИДЕО)

Турски борбени авиони поново су вечерас бомбардовали положаје курдских побуњеника на сјеверу Ирака, извјестила је турска државна телевизија ТРТ.
Турска авијација (photo: Twitter @BBCWorld) -
Турска авијација (photo: Twitter @BBCWorld)

Ловци Ф-16 полетели су из ваздухопловне базе Дијарбакир на југоистоку Турске како би гађали положаје припадника забрањене милитантне Радничке партије Курдистана (ПКК) на сјеверу Ирака, пренијела је агенција АП.

Први талас ваздушних удара против ПКК су турске снаге извеле у петак, након чега је та странка саопштила да је примирје склопљено са Анкаром изгубило сав смисао.

"Примирје више нема никаквог смисла након ових интензивних ваздушних удара од стране окупаторске турске војске", наводи се у саопштењу ПКК.

Нешто раније данас НАТО је саопштио да ће се на захтјев Турске амбасадори свих 28 НАТО савезника састати 28. јула да би одржали консултације о ситуацији у Турској.

ПКК деценијама води оружану борбу за самоуправу на југоистоку Турске, током које је живот изгубило на десетине хиљада људи. Мировни процес који је започео 2013. године није до сада донио коначни споразум.

Турска је покренула двоструку антитерористичку прекограничну офанзиву против џихадиста Исламске државе и милитаната ПКК, послије таласа насиља у земљи, тако што је бомбардовала њихове положаје и гађала их артиљеријом.