latinica  ћирилица
26/07/2015 |  21:34 | Аутор: СРНА

Делегација ОЕБС-а на удару ватре украјинске војске код Луганска

Делегација Организације за европску безбједност и сарадњу /ОЕБС/ у Украјини потврдила је да се нашла на удару ватре украјинске војске у близини Луганска.
ОЕБС у Украјини (© Sputnik/ Mikhail Voskresensky) -
ОЕБС у Украјини (© Sputnik/ Mikhail Voskresensky)

У саопштењу специјалне посматрачке мисије ОЕБС-а наводи се да је минобацачка граната пала у близини два возила у којој је било пет посматрача, на јужној страни моста који води ка Луганску.

Специјална посматрача мисија осудила је овај инцидент, преноси "Спутњик".

Лугански информативни центар јавио је раније да се делегација ОЕБС-а, предвођена изаслаником Тонијем Фришом, нашла на удару украјинске минобацачке ватре у близини града Шастје, 15 километара сјеверно од Луганска.

Извор у проруским снагама Народне Републике Луганск рекао је да су представници ОЕБС-а морали да се два сата крију у канализацији и склоништима док је трајало гранатирање.

Фриш, који је координатор за украјинску хуманитарну подгрупу, допутовао је у Луганск јуче у дводневну посјету, како би на лицу мјеста процијенио хуманитарну ситуацију, разговарао са мјештанима и анализирао степен уништења система водовода у Луганску и другим мјестима у региону.

Подгрупе за политичка, економска, безбједносна и хуманитарна питања уговорене су споразумом из Минска.