latinica  ћирилица
27/07/2015 |  08:43 | Аутор: СРНА

Тодоровић: Израда акционих планова енергетске ефикасности

Директор Фонда за заштиту животне средине и енергетску ефикасност Републике Српске Срђан Тодоровић очекује да ће до краја године све општине и градови у Српској израдити акционе планове енергетске ефикасности.
Фонд за заштиту животне средине и енергетску ефикасност Републике Српске - Фото: Screenshot
Фонд за заштиту животне средине и енергетску ефикасност Републике СрпскеФото: Screenshot

- Рок за доношење акционих планова је годину дана од ступања на снагу Закона о енергетској ефикасности и он је прошао. Дио локалних заједница је израдио планове и надам се да ће овом динамиком до краја године тај посао бити довршен, рекао је Тодоровић.

Он је подсјетио да је Закон о енергетској ефикасности усвојен 27. јуна 2013. године и обухвата локалне заједнице са више од 20.000 становника.

Иако је енергетска ефикасност релативно нова област у Републици Српској, каже Тодоровић, постоји добар законски оквир који регулише ову област, а ријеч је о Закону о енергетској ефикасности и Закону о уређењу простора и грађењу.

Улога Фонда је да пружа подршку локалним заједницама у изради акционих планова, док спровођење конкретних мјера зависи од расположивих средстава локалних буџета и међународних донатора.

- На нама је да имамо адекватно израђене механизме. Како ће мјере бити спроведене зависи колико је локална заједница спремна да се надогради како би била адекватан партнер међународним донаторима, рекао је Тодоровић.

Фонд је са Министарством за просторно уређење, грађевинарство и екологију Српске и њемачким Друштвом за међународну сарадњу формирао радну групу с циљем пружања подршке локалним заједницама за израду акционих планова.

Он је подсјетио да Република Српска располаже са око 12 милиона долара од укупних кредитних средстава које је БиХ повукла од Свјетске банке за потребе спровођења појединих мјера енергетске ефикасности у Српској и Федерацији БиХ.

Тородовић каже да се ова средства имплементирају на одређеном броју школа и здравствених установа, које су означене као објекти са највећим потенцијалом енергетске уштеде, у оквиру којих сами корисници остварују економске бенефите у виду смањења трошкова.

Начелник Одјељења за европске интеграције и енергетско-еколошку ефикасност града Добоја, Марина Туркић рекла је да се крајем мјесеца завршава анкетирање становништва о мјесечној потрошњи енергије у домаћинству, а ови подаци биће кориштени за израду Студије прилагођавања система гријања на ризик од поплава у добојској регији и одрживог енергетског акционог плана.

Туркићева је рекла да је ријеч о активностима у складу са одлуком Скупштине града Добој о изради Акционог плана енергетске ефикасности за период 2015-2017. година.

Она наводи да је у току прикупљање података о расвјети и потрошеној енергији у свим јавним објектим у граду, а ови подаци ће, такође, бити основа за доношење мјера енергетске ефикасности у Акционом плану.

Туркићева је истакла да је израда Одрживог енергетског акционог плана један од предуслова за приступање Добоја Споразуму градоначелника европских градова.

Она је подсјетила да је Скупштина града у јуну донијела одлуку којом се град Добој обавезује да ће до 2020. године смањити емисију угљен диоксида до 20 одсто, спровођењем конкретних мјера енергетске ефикасности и употребом обновљивих извора енергије.