latinica  ћирилица
27/07/2015 |  09:02 | Аутор: СРНА

Мијар: Крим је одувијек дио Русије

Крим је увијек био дио руске територије, чак и кад су то полуострво освојиле снаге Отоманског царства, а невољност Европе да призна ту чињеницу је пут који не води нигдје, рекао је посланик француског парламента Жак Мијар.
Француски посланици на Криму (© Taras Litvinenko, RIA Novosti) -
Француски посланици на Криму (© Taras Litvinenko, RIA Novosti)

Мијар је нешто раније боравио у посјети Криму са групом посланика из француског парламента.

Посланик је, гостујући у програму француске телевизијске станице "Франс 24", водитељку замолио да у разговору о Криму не користи термин "анексија".

"То је врста повратка природном току историје јер је Крим увијек био дио Русије. Мислим да се морамо суочити са реалношћу. Нема горе грешке у иностраној политици, него негирати реалност. Вријеме је да се тргнемо из стања обмане и да се суочимо са реалношћу", нагласио је Мијар.

Према његовим ријечима, санкције против Русије су пут који не води нигдје и треба их укинути.

"Санкције Европе и Француске против Русије оставиле су траг и на нашој пољопривреди и потпуно су глупе. Морамо промијенити смјер, не смијемо слиједити САД и морамо мислити на то да је Вашингтону требало 30 година да покрене процес укидања санкција", навео је Мијар.

Он је позвао француску Владу да одустане од санкције, можда и једнострано, пошто нису у складу са интересима Париза.

"Уколико се ослонимо на дипломатију ЕУ, требаће године да се санкције укину, а то није у нашем интересу. Крим је руски, па шта? Какав то проблем може представљати француским интересима и безбједности? Морамо водити независну спољну политику, бранити само француске и ничије друге интересе, помирити се са реалношћу и не негирати је", закључио је Мијар.