latinica  ћирилица
27/07/2015 |  09:04 | Аутор: СРНА

Мишчевић: Пријем Косова у Унеско би нанио штету тој организацији

Шеф преговарачког тима Србије са ЕУ Тања Мишчевић упозорила је да би пријем самопроглашеног Косова у Унеско био преседан који би нанио штету даљем функционисању те организације, која је за Србију важна због заштите њене културне баштине.
УНЕСКО - Фото: архив
УНЕСКОФото: архив

Мишчевићева је истакла да у међународним организацијама има, нажалост, много политике и да се мора разговарати са Унеском и објаснити колико би такав преседан нанио штете Унеску.

- Оно што Србија може да уради јесте снажна дипломатска активност, разговор и објашњавање у Унеску колико би такав преседан нанео штете даљем функционисању саме организације, рекла је Мишчевићева за Радио-телевизију Србије поводом захтјева Косова за чланство у Унеско.

Она је додала да има неколико сценарија који су у оптицају, али да неће бити једноставно и лако донијети одлуку о евентуалном чланству Косова у Унеску и да ће се о томе вјероватно дуже вријеме разговорати.

Мишчевићева је додала да много зависи од става и разумијевања држава које би требало да донесу одлуку, те да у тој организацији има много политике, али политике која је усмјерена на разумијевање потребе заштите културне баштине.

- Шта год да се деси, таква одлука неће бити једноставно донесена, навела је Мишчевићева.

Она је напоменула да је Србија као чланица Унеска већ протестовала, наводећи да међународне организације не смију да се баве статусним питањима, и додала да државе, које нису чланице УН, тешко могу да постану чланице те организације.

Мишчевићева је навела да се на Косову налази културна баштина која није мала и која није само српска, него цивилизацијска тековина, и да се тиме мора бавити и Унеско.