latinica  ћирилица
27/07/2015 |  09:34 | Аутор: ТАНЈУГ

Нафта јефтинија, смањена активност кинеских фабрика

Цијене нафте су данас потонуле, у свјетлу пада прерађивачке активности у Кини, највећем свјетском потрошачу енергената, а снажан долар и знаци повећања производње нафте у САД извршили су додатни притисак на пад цијена, наводе аналитичари.

Америчка "лака" нафта за испоруку у септембру појефтинила је на Њујоршкој берзи 20 центи на 47,94 долара, док је нафта типа "брент" за септембарску испоруку у Лондону појефтинила осам центи на 54,54 долара, преноси агенција Франс прес.

"Јачање долара, слаби подаци из прерађивачког сектора Кине и раст производње нафте у САД додатно су забринули играче на тржишту нафте", рекао је предсједник сектора за нафту и гас у Азији и Пацифику компаније ЕY Сањев Гупта.

Подаци из Пекинга су показали да је кључни индекс који мјери прерађивачку активност у Кини у јулу пао на 15-мјесечни минимум, бацивши сјенку на раст друге по величини свјетске привреде.

Индекс управљања набавком, ког израчунава аналитичка кућа Кејксин , износио је 48,2 поена у јулу и то је најнижи ниво од априла 2014, када је индекс износио 48,1 поен.

У Америци је прошле недјеље, према подацима компаније "Бејкер Хјуз", отворена 21 нова бушотина. Очекује се да ће америчка централна банка прије краја године почети да подиже каматне стопе, што ће ојачати долар и учинити нафту изражену у тој валути скупљом за купце који користе друге, слабије, валуте.