latinica  ћирилица
27/07/2015 |  10:25 | Аутор: ТАНЈУГ

Јемен: Ноћ у Сани мирна, примирје се поштује

Изгледа да ће примирје у главном граду Јемена Сани, које проглашено јуче, бити настављено јер становници кажу да је ноћ прошла мирно, а за вријеме четворомесечног рата, често су били мета ноћног бомбардовања.

Било је сукоба рано јутрос у јужним провинцијама Мариб и Таиз са хутским милицијама, наводе извори полиције, мада без више детаља, преноси Ројтерс.

Арапска коалиција је најавила у недјељу увече прекид ватре у борби против хутске милиције, у трајању од пет дана, како би се омогућила испорука хуманитарне помоћи, због озбиљне несташице горива, хране и лијекова.

У току четири мјесеца ваздушних напада, погинуло је више од 3.500 људи. УНИЦЕФ је навео да је у том периоду живот изгубило и 365 дјеце.

Адену и другим јужним провицијама углавном није могуће доставити помоћ, а за око 13 милиона људи, што је више од половине становнистшва, хитно је потребно обезбиједити храну.

Генерални секретар Бан Ки-мун поздравио је прекид ватре и позвао све стране да обуставе ратне операције за вријеме прекида бомбардовања и да се уздрже од коришћења оружја на окупираним територијама.

"Све већи број цивилних жртава, укључујући узнемирујуће извјештаје од петка о жртвама у Моки и хуманитарна катастрофа захтијевају евентуално продужење прекида ватре", навео је он.

Хутски шиитски побуњеници, који контролишу дијелове земље, укључујући и Сану, кажу да нису консултовани о једностраном прекиду ватре коалиције, који је почео у поноћ.

Арапска регионална коалиција је задржала право да одговори на војне активности или покрете, али није било пријава о ваздушним нападима током ноћи, без обзира на неколико нових напада побуњеника, пренио је АФП.