latinica  ћирилица
27/07/2015 |  10:36 | Аутор: ТАНЈУГ

Полиција спријечила слање памфлета у Сјеверну Кореју

Јужнокорејска полиција данас је спријечила неколико десетина активиста да пошаљу око 30.000 пропагандних памфлета на територију Сјеверне Кореје након што их је та држава упозорила да ће се суочити са посљедицама уколико се слање памфлета настави.
Јужна и Сјеврена Кореја (фото: stratfor.com) -
Јужна и Сјеврена Кореја (фото: stratfor.com)

У памфлетима, прикаченим за балоне пуњене хелијумом, критикује се владајућа сјевернокорејска династија Ким, преноси АФП.

Недалеко од границе двије земље, стотине полицајаца спријечило је активисте да пошаљу памфлете и приморало организаторе да обуставе акцију.

"Говорили су да је опасно. Нисмо сагласни са тим ставом, али нисмо жељели да им се физички супротставимо", рекао је главни организатор слања памфлета Кои Ву Вон.

Он је додао да ће крајем недјеље поново покушати да пошаљу памфлете, али није желио да открије локацију са које планирају да то ураде.

Конзервативни активисти већ годинама шаљу памфлете преко границе због чега се суочавају са критикама Пјонгјанга, који пријети осветом. Тако је прошле године дошло до кратке размјене ватре на граници између двије земље након што је из Сјеверне Кореје гађан балон са пропагандним материјалом.

Сјеверна Кореја тражила је од јужнокорејске владе да забрани слање памфлета, али је Сеул одбио да то учини наводећи да активисти имају права да покажу и шире своје мишљење.

Полиција је, ипак, спријечила неколико пошиљки не желећи да доводи у ризик животе локалног становништва.