latinica  ћирилица
27/07/2015 |  12:34 | Аутор: ТАНЈУГ

Курди преузели град на сјеверу Сирије од ИД (ВИДЕО)

Курдска милиција YPG преузела је данас град на сјеверу Сирије од Исламске државе, послије офанзиве која је трајала више од мјесец дана, против милитаната и пресјекла њихове линије за снабдијевање, саопштила је посматрачка мисија Организације за људска права.
Курдски борац у Сирији - Фото: Screenshot
Курдски борац у СиријиФото: Screenshot

Шеф посматрача Рами Абдулрахман је навео да је град у близини Еуфрата био одскочна даска за милитанте ИД да предузимају упаде у курдски град Кобане, који је сјеверније, уз границу са Турском. САД су ваздушним нападима помагале Курдима.

Уз подршку мале сиријске побуњеничке групе, YPG је остварио значајане добитке против ИД у провинцији Рака, одузимањем Тел Абада на турској граници, 15. јуна, напредовањем према југу и заузимањем града Аин Иса, који је 50 километара сјеверно до града Раке.

Коалиција коју предводи САД је предузела највише ваздушних удара у сјеверној Сирији против милитаната, како би их спријечила да нападну Курде са леђа.

YPG је данас саопштила да је турска војска гранатирала њене положаје у једном селу на ободима града Јараблуса и позвала Анкару да обустави, како је навела, агресију над курдским снагама.

У саопштењу YPG се наводи да је неколико тенкова с друге стране границе погодило гранатама курдске положаје, те да је турска војска узела на нишан њих умјесто терориста.

Турско Минситарство иностраних послова је то демантовало, истичући да Курди нису њихова мета.

Посматрачи су навели да су турски тенкови гранатирали протекле ноћи село Зур Магхар које под контролом држе YPG на сјеверу Сирије, ранивши најмање четири борца који се заједно са Курдима боре против ИД.