latinica  ћирилица
27/07/2015 |  13:05 | Аутор: ТАНЈУГ

Производи из Српске ускоро на Велетржници Београд

На Велетржници Београд би требало да буде отворена фирма чији би оснивач био Град Бијељина и путем које би се обављао пласман робе из Републике Српске, саопштило је данас то предузеће.
Воће и поврће - Фото: архив
Воће и поврћеФото: архив

Саопштено је и да у владама Србије и Републике Српске постоји заинтересованост да се отклоне проблеми на граници, како би се обављао лакши промет робе и да би се пољопривредни производи из Републике Српске ускоро могли наћи на Велетржници у Београду.

Иначе, у просторијама Велетржнице одржан је састанак о унапређењу промета и економске сарадње између Србије и Републике Српске.

Разматране су идеје за реализацију договора о сарадњи, унапређењу односа и уклањању баријера, а договорено је да ће Велетржница успоставити бољу и интензивнију сарадњу са тржштем Републике Српске.

Представницима из Републике Српске презентован је пројекат развоја националне велетржнице и формирање мреже регионалних велетржница.

Мрежи регионалних велетржница, осим Велетржнице Београд, прикључили би се и већи градови у Србији, а предложено је да се прикључи и Република Српска.

Састанку су, осим менаџмента Велетржнице, присуствовали градоначелник Бијељине Мићо Мићић, директор представништва Републике Српске у Србији Млађен Цицовић, потпредседник Привредне коморе Републике Српске Михајло Видић, начелник одељења за привреду и пољопривреду Миле Пејчић и председник удружења пољопривредника Семберије Мићо Живић.

Директорка Велетржнице Наташа Путник истакла је да је Србија веома значајан партнер у робној размени за Републику Српску, као и да је велика шанса да се пољопривредни производи ускоро преко Велетржнице нађу и у осталим земљама региона.

Велетржница Београд је, рекла је Путник, спремна да помогне колико је могуће Републици Српској да се договор о сарадњи ускоро и реализује.

Градоначелник Бијељине Мићо Мићовић истакао је значај удруживања и заједничког рада на унапређењу односа, јер се само тако могу задовољити потребе и трећих тржишта.

Велетржница Београд је највећа институција за промет пољопривредно-прехрамбених производа у Србији. Како је саопштено, има најбољу локацију у региону, одличну повезаност ауто-путем са најважнијим дистрибутивним центрима и налази се поред међународног аеродрома "Никола Тесла".

Простире се на површини од 18,5 хектара, годишњи промет робе је 120.000 тона, располаже са 870 мјеста за камионску продају, а складишни и пословни простор заузима 3.000 квадрата.

На велетржници се налази царинска испостава и паркинг терминал за теретне камионе, а завршетак радова на новој хали за воће и поврће очекује се до октобра.